Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Radio Jadran ]

26. 10. 2020. 09:47 >> 09:48
1

HERCEG NOVI

Završena restauracija kuće Iva Andrića

Nakon skoro dvije godine uređenje spoljnjeg i unutrašnjeg dijela kuće nobelovca Iva Andrića na Toploj privedeno je kraju. Svečano otvaranje bilo je predviđeno za Dan Opštine, 28. oktobar, ali je prigodna ceremonija, ipak, odgođena jer zdanje treba opremiti, prenosi Radio Jadran.

“Očekuje se namještaj, a otvaranja je neophodno i pripremiti u skladu sa epidemiološkim mjerama”, potvrdila je rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić.

Izgled i „duh“ Kuće u potpunosti je sačuvan, što je i bila namjera, kako bi reflektovali ono što je bio duh pisca, njegove supruge i njihovo viđenje kulture stanovanja kao i Herceg Novog, koji su izabrali za život.

„Osim „kostura“ kuće, sve drugo je bilo oronulo. U potpunosti je izvršena restauracija enterijera, neki dodaci i intervencije koje su napravljene kada je kuća nažalost bila kafana su sklonjeni i vraćeno je sve u izvorni izgled. Obavljeni su zidarski, molerski, stolarski radovi, zamijenjene instalacije, novi podovi, pločice, nova kupatila“, navodi ona.

Prilikom opremanja enterijera, vođeno je računa da to neće biti kuća za život, već muzeološko kulturološki prostor. To znači da je obezbijeđen slobodan protok posjetilaca kroz kuću, pristupne rampe za OSI, adekvatne sanitarne čvorove prema javnom prostoru i slično.

„Kad je riječ o namještaju, sačuvali smo neke stvari koje su ostale, iako ih nije bilo mnogo – ogledalo sa konzolom, polica za knjige… Sada moramo nabaviti adekvatnu rasvjetu, fotelje, stolice, pultove i slično, kao i eksponate koje ćemo naknadno nabavljati, a koji moraju odražavati duh tog vremena – 60-te, 70-te godine prošlog vijeka“, dodaje Kordić.

U planu je postavljanje interaktivnog totema – stuba sa led ekranom, koji će moći da koriste posjetioci, preko kojeg će dobijati informacije ne samo o događanjima u kući i životu Andrića, već i o drugim dešavanjima u gradu.

Bašta oko Kuće dobiće posebno osvjetljenje, kao i novo hortikulturno uređenje. Od oko 50 vrsta raznih biljaka prije početka radova, sačuvane su neke, koje su mogle da „prežive“ radove, druge su uklonjene i zamijenjene novim zasadima.

U dvorištu je obavljena drenaža terena, a isparcelisane zelene površine zasute su „novom“ zemljom, dok je čitav spoljni prostor obložen kamenom.

Jedna od naknadnih izmjena, koje su tražene mimo projekta, bilo je uklanjanje „verande kružnog oblika“ u južnom dijelu bašte. To guvno nije postojalo za vrijeme dok je zdanje koristio Andrić, već je kasnije postavljeno dok je u kući bio restoran.

Za uređenje Kuće utrošena su projektom Co Co Tour sva predviđena sredstva u iznosu od 119 hiljada eura. Svi dodatni radovi koji su, prema riječima Kordić, separatno ugovarani ( promjena kamena u bašti ) finansirala je lokalna uprava.

Rekonstrukcija Kuće Iva Andrića, vrijedna preko 120 hiljada eura, sprovodi se kroz prekogranični projekat Co.Co. Tour, realizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Odobren je u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Građevinske radove izvodio je međunarodni konzorcijum „Hills & Waters“ i „Boka gradnja“, koja je dio tog konzorcijuma.

Radovi su počeli u novembru 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније