Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 02. 2013. 09:13   >>  09:08

IPAK

"Farenhajt 451" kao e-knjiga

Književna djela pisca Reja Bredberija, koji je dugo odbacivao mogućnost da se njegove knjige u Engleskoj objavljuju u digitalnom formatu, ipak će svoj život nastaviti upravo kao takve.

 

 

Izdavačka kuća Harper-Kolins  objavila je da su od sada njegova najpoznatija književna djela poput "Farenhajta 451" i "Marsovskih ljetopisa" dostupni kao e-knjige, što je uslijedilo nakon dugih pregovora.

Bredberi je umro prošle godine u junu u 91. godini. Za sobom je ostavio književnu zaostavštinu od oko 500 naučnofantastičnih priča.

Njegov NF klasik "Farenhjat 451" je u svijetu do sada prodat u više od 10 miliona primjeraka, film koji je snimljen po knjizi postao je klasik, a Bredberi je dugo odolijevao pokušajima da se njegova književna djela učine dostupnim na internetu, tvrdeći da elektronska knjiga nema budućnost. 

Često je citirana njegova izjava da "E-knjige smrde na zapaljeni benzin i da to u stvari nijesu knjige"

U intrevjuu" Njujork tajmsu" iz 2009. godine rekao da objavljivanje knjiga u elektronskom formatu, nije stvarno, opipljivo i da u stvari "knjiga lebdi negdje u vazduhu". 

"Jahu me je zvao prije nekoliko nedjelja, htjeli su da postave na internet jednu od mojih priča. Rekao sam im da idu dođavoala i oni i njihova kompanija", rekao je tada Bredberi. 

Pisac je ipak 2011. godine prodao prava za objavljivanje "Farenhajta 451" u elektronskom izdanju američkom izdavaču, ali prava za objavljivanje u Engleskoj do sada nije imao niko. Zaposleni u izdavačkoj kući Harper-Kolins koji su radili na ostvarivanju ove ideje su bili u tijesnom kontaktu sa Bredberijevim zastupnicima, kako bi digitalna izdanja bila predatavljena novoj publici u najboljem svijetlu, onako kako to on zaslužuje, saopštili su izdavači. 

Tako su se u katalogu Harperovog odjeljenja "Harper Vojadžer" našla prava za objavljivanje i štampanih i elektronskih izdanja Bredberijevih najpoznatijih romana, kao i još 22 druga naslova, uključujući i njegov prvu objavljenu zbirku priča "Dark Carnival" koja je objavljena 1947. godine i više se ne može naći u prodaji.(Gardian)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније