Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

PR Centar

25. 11. 2020. 13:39   >>  13:39

#KOSMIČKIRITMOVI2020

Poziv da ne zaboravljamo svjetlost i kosmičko prostranstvo

Muzeji i galerije Podgorice su sinoć u prostoru Moderne galerije simbolično obilježili zatvaranje izložbe #kosmickiritmovi2020 uz stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa umjetnicom Milenom Mijović Durutović i kustoskinjom izložbe Mašom Vlaović. Tom prilikom, prijateljima muzeja i ljubiteljima umjetnosti prikazani su kratki filmovi čiji je autor Đorđe Živaljević, u produkciji Kristine Kestner.

Maša Vlaović, kustoskinja izložbe je kroz kratku prezentaciju podsjetila prisutne na stvaralačke faze umjetnice i ukazala na odgovornost umjetnika u svim segmentima njegovog djelovanja.

"Njeno djelo je kontinuirani poziv da ne zaboravljamo svjetlost, plavetnilo, kosmičko prostranstvo, da poput njega upijamo govor prirode i odupiremo se nestajanju", saopštila je Vlaović.

"Stvaralačka energija, vrlina i društvena angažovanost, koja oblikuje ideje umjetnice, izražava njenu potrebu da se suprostavi mraku i negaciji i da pozitivnošću svojih stvaralačkih napora ukaže na odgovornost umjetnika u svim segmentima njegovog djelovanja", kazala je Vlaović.

Vlaović se osvrnula i na postavku izložbe koja je usmjerena na instalaciju koja dominira prostorom uz odbacivanju zadatih formi i mimetičkih obrazaca. Istakla je i važan segment da se iza plavih formi koje nas vrlo brzo opčine, iza te prividne lakoće i bezbrižnosti, krije dugogodišnje stvaralačko iskustvo i promišljanje.

Milena Mijović Durutović je kroz interaktivni razgovor sa publikom pojasnila proces svog djelovanja i angažovanih poruka koje je ovom izložbom poslala. Publika je bila jako zainteresovana za način postavke radova koji zahvaljujući svjetlosti projektuju nove slike-crteže na zidu.

"Na taj način je akcenat postavljen na igru svijetlosti i sijenke što je posmatračima dalo jednu novu dimenziju u samoj postavci", objasnila je Mijović Durutović.

Ona je istakla da je uprkos trenutnoj situaciji, pokušala izmjestiti i napraviti veliki umjetnički projekat koji bi omogućio posmatraču da uroni u jednu novu dimenziju. Ukazala je na važnost ovakvih razgovora i druženja, jer jedino dijalogom umjetnika, kustosa, predstavnika medija možemo doprinijeti jačanju i širenju sviježih umjetničkih ideja.

"Postvaljanje pitanja i sebi i drugima je zadatak svih nas, da bismo doprinijeli osnaživanju naše kulturne scene", kazala je Mijović Durutović.

U razgovoru učestvovali između ostalih Tatjana Jovović, Tatjana Ćalasan, Milena Živković, Tijana Todorović, Đorđe Živaljević uz predstavnike medija i drugih umjetničkih institucija.

Događaj je održan uz poštovanje svih mjera NKT.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније