Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 11. 2020. 18:52 >> 18:52

MATICA CRNOGORSKA

Gost Śednika četvrtkom Marko Špadijer

Gost Matice crnogorske i Śednika četvrtkom ove nedjelje je Marko Špadijer, dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske i glavni i odgovorni urednik časopisa Matica.

“Špadijer je pokretač glavni i odgovorni urednik časopisa Matica, koji ove godine obilježava 20 godina izlaženja. Pored razgovora o časopisu i ovom jubileju, govoriće se o crnogorskoj kulturi, institucijama kulture i njihovom položaju. Biće riječi o periodu nakon referenduma 2006. godine, identitetskoj politici i aktuelnim društvenim i političkim prilikama. Moderator razgovora će biti novinarka Tanja Pavićević”, navodi s eu najavi Matice.

Marko Špadijer je rođen 1938. na Cetinju. U svojoj radnoj karijeri bio je urednik izdavačkog preduzeća Obod, urednik časopisa Ovdje, urednik i direktor dnevnog lista Pobjeda. Autor je više publicističkih izdanja, romana Bibliotekar i brojnih tekstova na teme iz oblasti kulture, društvenih kretanja i identitetskih traganja. Jedan je od osnivača Matice crnogorske, a dužnost generalnog sekretara obavljao je od 1993. do 2013. godine. Pokretač je i glavni urednik časopisa Matica. Aktivan je u svim organizacijama i pokretima koji su se zalagali za mir i toleranciju u vrijeme raspada Jugoslavije i bio beskompromisan borac za suverenu Crnu Goru. Bio je član Izvršnog odbora Pokreta za nezavisnu, evropsku Crnu Goru.

Zbog aktuelnih zdravstvenih prilika i mjera NKT-a programu će moći da prisustvuju predstavnici medija dok će za publiku i zainteresovane kompletan snimak razgovora biti dostupan sjutradan na sajtu Matice crnogorske (www.maticacrnogorska.me), Facebook profilu Matica crnogorska i Youtube kanalu Matica crnogorska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније