Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ PR Centar ]

25. 11. 2020. 19:41   >>  19:45

ZAMISLI BUDUĆNOST

Evropska Noć istraživača ka naučnim dostignućima

U fokusu Festivala Evropska Noć istraživača, koji će biti održan u petak pod sloganom “Zamisli budućnost“, biće naučna istraživanja i tehnološke inovacije koje dramatično mijenjaju svijet i svakodnevni život, saopštili su organizatori te manifestacije na pres konferenciji.

Organizatori Festivala su Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore, a događaj će istovremeno biti organizovan u 30 evropskih država, dok će u Crnoj Gori glavni događaj Noći istraživača biti održan u petak, u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Predstavnica Fondacije za promovisanje nauke PRONA MSc Marija Vojinović kazala je da je festival usmjeren ka naučnim i tehnološkim dostignućima koja se konstatno razvijaju i samim tim dramatično mijenjaju svijet i svakodnevicu.

„U fokusu festivala su naučna i tehnološka dostignuća i inovacije koje se razvijaju, ali i one koje će se tek razvijati. Tako da će program biti prožet pitanjem Šta je to što nas čeka u budućnosti?“, rekla je Vojinović na pres konferenciji.

Prema njenim riječima, u toku festivala će pokušati da daju odgovor na pitanje kako razvoj nauke i tehnologije utiče na čovjeka.

„Festival je namijenjen prije svega mladima, koji su pokretači i nosioci kako naučnog, tako i tehnološkog budućeg razvoja naše zemlje. Slobodno možemo reći da je ciljna grupa opšta publika, zato što je festival namijenjen učenicima osnovne i srednje škole, studentima, mladim istraživačima, privrednicima, inovatorima“, navela je Vojinović.

Zbog epidemiološke situacije, kako je pojasnila, festival će ove godine biti online karaktera.

„Osim centralne manifestacije u Javnoj ustanovi Muzeji i galerije Podgorice, biće otvoren niz laboratorija u Glavnom gradu koje će posjetioci moći da obiđu, dok će u drugim gradovima Crne Gore biti upriličene radionice“, navela je Vojinović.

Predstavnica Fondacije za promovisanje nauke PRONA Jasna Zeković najavila je da će u prvom dijelu programa online posjetioci moći da prate demonstracije eksperimenata iz oblasti fizike, matematike, hemije, elektronike, medicine i biologije.

„Sadržaji su prilagođeni široj publici, što znači da će gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način. Povezanost matematike i umjetnosti, fizičke pojave koje se graniče sa magijom, pametni sistemi, primjena fizičkih metoda u zaštiti kulturne baštine, samo su neke od tema koje vas očekuju“, navela je Zeković.

Nakog tog dijela programa, uslijediće, kako je dodala, kviz „Kad priroda pita“ u kojem će učenici IX razreda osnovne škole pokazati svoje znanje o živom svijetu, kroz odgovore na pitanja koja je priredio kustos Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

„Sa početkom u 15 časova i 15minuta očekuju vas predavanja predstavnika više fakulteta, nevladinih organizacija, preduzeća, koji će predstaviti oblasti svojih istraživanja, napredne inovacije u svijetu nauke i tehnologije“, kazala je Zeković.

Svečano otvaranje festivala i Naučni šou počeće u 18 časova.

„Niz predavanja na temu „U susret novim tehnologijama“ održaće eminentni stručnjaci iz oblasti hemije, biologije, medicine, elektrotehnike, mašinstva, informacionih tehnologija. Biće govoreno o autonomnim vozilima, nanomedicini, internetu pametnih uređaja i mnogim drugim izazovima savremene nauke“, rekla je Zeković.

U toku festivala, kako je dodala, biće predstavljen i veliki broj učenika, studenata, mladih istraživača, a biće održana i promocija knjige „Osnove astronomije“, čiji su autori članovi Astronomskog kluba Prone.

Zeković je kazala da će u toku festivala biti održane i panel diskusije o dometima nauke, a da će poseban segment festivala biti posvećen crnogorskim istraživačima koji se bave naukom u raznim zemljama Evrope i svijeta.

Predstavnica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Dr Nada Bubanja kazala je da će se ta ustanova u okviru Festivala potruditi da publiku upozna sa tajnama prirode.

„Biće upriličen niz događaja koji će biti održani u sklopu programa festivala. Prvi događaj je „Kad priroda pita“. U kvizu će učestvovali učenici tri škole IX razreda iz Podgorice. Kviz je naučnog karaktera i odnosi se na temu flore, faune i gljiva“, rekla je Bubanja.

Drugi dio koji se tiče Prirodanjačkog muzeja, kako je dodala, bile su i dvije radionice kao i dvije izložbe „Šta krije priroda – detalji koje ne vidimo“ i „Kad priroda priča“.

Predstavnik Fondacije za promovisanje nauke PRONA Doc. dr Miljan Bigović podsjetio je da ta fondacija dugi niz godina organizuje razne radionice, od kojih su najznačajnije ljetnja i zimska škola.

„Trenutno u Proni imamo sedam praktikuma – fundamentalne prirodne nauke (fizika, biologija, hemija, matematika, astronomija, medicina i elektronika). Učesnici škola su najdarovitiji učenici srednjih škola i svake godine imamo sve veći problem da odaberemo kandidate. Oni izučavaju stvari koje nemaju toliko prilike da vide u svojim školskim kabinetima“, naveo je Bigović.

Cijeli program Evropske Noći istraživača može se uživo pratiti na http://www.nocistrazivaca.me/

Pokrovitelj festivala je Evropska komisija (H2020, Marija Kiri program), a prijatelji festivala su JU Muzeji i galerije Podgorice, Adriatic Bridge Partners, Unija poslodavaca Crne Gore, IPC Tehnopolis i Radio i Televizija Crne Gore.

Događaj je podržao Generalni sekretarijat Vlade - Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU, u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније