Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Mina ]

01. 12. 2020. 08:56 >> 08:57

U BEOGRADU

Preminuo pisac Branimir Šćepanović

Poznati jugoslovenski i srpski pisac Branimir Šćepanović preminuo je u ponedjeljak u 84. godini u Domu za stare na Bežanijskoj kosi, objavili su beogradski mediji.

Vijest o smrti Branimira Šćepanovića objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković, prenosi Danas.rs.

Šćepanović je rođen 1937. godine u Podgorici, a među njegovim napojznatijim djelima je roman "Usta puna zemlje“, objavljen u deset izdanja na srpskom i u 27 inostranih izdanja, a prevedena na sve značajnije svjetske jezike, dok je na francuskom doživio čak 23 izdanja.

Novela "Smrt gospodina Goluže“ ušla je u više svjetskih antologija, a 2008. godine u izdanju Nolita objavljena su i Izabrana djela Branimira Šćepanovića.

Šćepanovićeve pripovjetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno – u listovima i časopisima, i na mnogim drugim jezicima.

Šćepanović je objavo tri romanaa – „Usta puna zemlje“, „Sramno leto“ i „iskupljenje“, pripovjetaka „Srmt gospodina Goluže“ i „Pre istine“, a po njegovim scenarijima snimljeno je šest dugometražnih igranih filmova.

Dobitnik je i dvije Zlatne arene za filmski scenario na festivalu u Puli (1963. i 1973).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније