Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 12. 2020. 16:55   >>  16:56

BOGDANOVIĆ

Umjetnička kolonija podignuće kvalitet kulture u DG

Zajedničkim snagama pristupili smo i sanaciji i rekonstrukciji objekta Umjetničke kolonije, a sve u cilju stvaranja povoljnijih uslova koji će obezbijediti bolju umjetničku produkciju i prezentaciju savremenog stvaralaštva i na primjereniji način doprinijeti međunarodnom vizibilitetu kulturno-umjetničkih potencijala Danilovgrada i Crne Gore, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

 Završena je prva faza rekonstrukcije Umjetničke kolonije. Prva faza adaptacije obuhvatila je gotovo 70% radova na cijelom objektu, dok će u narednojbiti završeni radovi u potkrovlju, predviđenom za rezidencijalni boravak učesnika Internacionalnog simpozijuma skulpture.

„Umjetnička kolonija jedinstvena je ustanova kulture u Crnoj Gori, koja je programskom profilacijom orijentisana na polje likovnih umjetnosti, sa posebnim akcentom na Međunarodni simpozijum skulpture.Godinama je funkcionisala u neuslovnom objektu, sa slabom infrastrukturom, oskudne opremljenosti i nizom drugih nedostataka, tako da je bilo neophodno krenuti sa kompletnom adaptacijom zgrade. Nakon rekonstrukcijeUmjetnička kolonija funkcionisaće i na rezidencijalnoj osnovi, kako bi bio obezbijeđen boravak učesnicima Simpozijuma skulpture“, kazao je Bogdanović.

Podsjetio je da su dostignuća Umjetničke kolonije bilamotivacija za dalji razvoj i unapređenje njenog položaja, pa su Ministarstvo kulture i Opština Danilovgrad prošle godine zaključili Sporazum kojim je Internacionalni simpozijum skulpture dobio status manifestacije od posebnog značaja za kulturu.

Dodjelom statusa, kako je kazao, cilj je bio da se unaprijedi festivalska organizaciona i produkciona šema, doprinese podizanju kvaliteta kulturne ponude, afirmiše crnogorska kulturna različitost i kulturni identitet, ali i da seuspostavi saradnja države i lokalnih samouprava i njihovim sadejstvom obezbijede sigurni i održivi izvori finansiranja i institucionalni modeli.

„U tom kontekstu, zajedničkim snagama pristupili smo i sanaciji i rekonstrukciji objekta Umjetničke kolonije, a sve u cilju stvaranja povoljnijih uslova koji će obezbijediti bolju umjetničku produkciju i prezentaciju savremenog stvaralaštva i na primjereniji način doprinijeti međunarodnom vizibilitetu kulturno-umjetničkih potencijala Danilovgrada i Crne Gore“, dodao je Bogdanović.

Uvjeren jeda će dodijeljeni status i rekonstruisani objekat kulture učiniti da Umjetnička kolonija budućim radom pozicionira Danilovgrad i Crnu Goru kao nezaobilaznu umjetničku i turističku destinaciju.

„Nadam se da ćenova izvršna vlast podržati koncept naših kulturnih politika i, shodno tome, umjeti da prepozna višestruki značaj investiranja u kulturnu scenu Danilovgrada“, poručio je ministar Bogdanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније