Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Anka Radović, TVCG ]

12. 12. 2020. 20:48 >> 20:49
1

NEMA MJERA

Kultura opet zaboravljena?

Koronavirus odrazio se i na kulturu, a stvaraoci se pitaju da li izostanak novih mjera i preporuka za ovu oblast znači da nam kultura nije važna. To što znamo kako da se ponašamo u lokalima, marketima, vjerskim objektima, ali ne i u pozorištima, odraz je trenutne konfuzije u kojoj se nalazi crnogorsko društvo, smatraju neki od sagovornika Dnevnika.

Već na samom početku korona vremena znali smo kako da se ponašamo u marektima i bankama, nešto kasnije saznali i za korona pravila u kafićima, a tek negdje u septembru, i to zbog insistiranja nevladinog sektora, pola godine nakon početka pandemije dobili i preporuke za ponašanje u pozorištima.

Sad opet važe neke nove mjere, koje su na tragu starih, smatraju sagovornici TVCG.

Osim što sad znamo kako možemo da se ponašamo i okupimo i u vjerskim objektima. Požorista su nam i dalje zatvorena. Djeluje da je kultura opet zaboravljena.

“To je odraz opšteg stanja u Crnoj Gori, trenutne konfuzije ko se čime da se bavi i šta će da se dešavati. Milsim da smo sad u nekom malom poluanarhičnom periodu, nekog transfera vlasti, tako da je taj najproduhovljeniji dio opet zakinut”, smatra reditelj Zoran Rakočević.

Književnica Slavica Perović kaže da imamao zdravstvene mjere, mjere koje se odnose na privredu, međutim samim tim što su izostale neke konkretne i precizne mjere u vezi sa kulturnim događajima, to je, kako dodaje, ustvari sama poruka.

“One nijesu toliko važne, a ja mislim da je to užasno vazno i da nam treba za preživljavanje u novoj realnosti”, navodi Perović.

Nova realnost su i prazni galerijski prostori, čak i oni koji imaju prostorne kapacitete.

Anja Marković, kustoskinja Centra savremene umjetnosti kaže da se otvaranje izložbi sada radi putem zoom aplikacije i oficijalne Instagram stranice, upravo zbog zabrane okupljanja.

“Centar je javna ustanova tako da poštuje nove mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. Mi se pridržavamo ovoga što je bilo do sada i ovog novoga što se tiče javnih ustanova”, navodi Marković.

Profesorica Slavica Perović nedavno je objavila roman “Beton bluz”. Kaže da bi voljela da joj neko kaže na koji način može da ga promoviše jer umjetničko djelo ima vrijednost samo kad dođe do onoga kome je namijenjeno.

Da li su mjere koje se tiču kulture zaboravljene pitali smo i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Uputili su nas na nadležno, Ministarstvo zdravlja od kojih odgovor nijesmo dobili.

Možda će nam uskoro odgovore pružiti novoformirani Savjet za borbu protiv korone, čiji je član i ministarka kulture.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније