Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 11. 2013. 14:24 >> 14:25

BEZ KOSE I OBRIJAN

Neobična freska Hrista u Srbiji

Srbija je jedina zemlja na svijetu koja ima neobičnu fresku Isusa Mladenca bez kose i sa božanskim oreolom.

Svake posljednje nedjelje u mjesecu mještani sela Rsovci, njihovi gosti i vjernici odlaze u malenu Pećinsku crkvu da se pomole Bogu. Za vjernike to je čin bogosluženja i molitva, a za turiste izuzetna prilika da vide jedno od malobrojnih čudesa Srbije.

"U malenom hramu, od svega pedesetak kvadrata, posvećenom Svetom Petru i Pavlu, sveštenstvo i vjernici se mole ispod freske sa likom Isusa Hrista Mladenca, koga je lokalni zograf prikazao bez kose. Neobična freska je naslikana u drugoj polovini 13. vijeka na sjevernom zidu crkve. Hrist je prikazan je, da čudo bude veće, u budističkoj odeždi i u osmougaonoj svjetlosnoj mandorli ili zvijezdi" - svejdoči Dragan Bosnić, hroničar srpskih čudesa i majstor fotografije, koji je ovu svetinju predstavio u svjetskoj javnosti u knjizi "Čudesna Srbija".

Selo Rsovci se nalazi na dijelu Stare planine koji mještani nazivaju Gornji Visok. Udaljeno je 23 kilometra od Pirota. Zanimljivo je zbog očuvane arhitekture i neobičnog brda Kalik koje je dekorisano nebrojenim pećinama. U jednoj od njih se nalazi Pećinska crkva, koja je nastala pregrađivanjem jedne od brojnih pećina.

"Freska Isus Hrist Mladenac je jedinstvena u srpskom fresko slikarstvu i u hrišćanskom svijetu. Nema preciznih podataka kako je ova čudesna freska nastala, ali se pretpostavlja da su je u vrijeme vladavine kneza Lazara oslikali isposnici sa Sinaja, koji dolazili u Srbiju. U to doba isposnice kao hramovi nijesu bile podložne episkopskim kanonima, pa se vjeruje da su lik Isusa nacrtali na stijeni sami isposnici iz Pećinske crkve", kaže Dragan Bosnić.

Jedna grupa stučnjaka za fresko skikarstvo smatra da je lik mladog Isusa bez kose djelo slikara ili grupe majstora, koji su bili pod jakim uticajem raznih hrišćanskih religija. Tek kamera majstora fotografije Dragana Bosnića zabiljeležila je da je Hrist na fresci mlad čovjek, sa gotovo dječijim likom, bucmastim obrazima, plavim očima i božanskim oreolom. Grudi i ruke su mu goli, jer na sebi ima bijeli ogrtač. Ne drži krst, ali ima podignuta tri prsta kao znak krštenja.

"Freska danas ljepotom privlači veliki broj vjernika i turista", otkriva Bosnić.

Hram Svetog Petra i Pavla je atraktivni srednjevjekovni spomenik kulture sa ostatkom fresaka iz 13. vijeka. Uživa zaštitu države Srbije. Crkva se nalazi u stijeni, gdje su u kameni masiv uklještena vrata i dva prozora. Do prije desetak godina i pomenuta crkva je bila zapuštena, a onda je uz angažovanje crkvenih vlasti, stručnjaka, ali i samih mještana podignut zvonik, a ulaz u pećinu je osiguran vratima. Udruženje za očuvanje tradicije i starih zanata "Damsko srce" konkurisalo je projektom za izradu kamene staze kod Svjetske turističke organizacije, koja je odobrila 13.000 dolara. Danas se do Pećinske crkve i freske Hrista bez kose dolazi kamenitom stazom. 

 

(novosti.rs)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније