Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 12. 2020. 10:56 >> 10:56

IZLOŽBA MIŠA JOSKIĆA

"Vrla nova normala“ otvorena u Bokeškoj ulici

Pandemija, otuđenost, usamljenost, ekonomska kriza, lock down, podložnost medijskoj manipulaciji neke su od tema kojima se bavi umjetnik Mišo Joskić u okviru svojih djela koja čine postavku "Vrla nova normala“, a koju građani Podgorice od danas da do 1. februara mogu da pogledaju u Bokeškoj ulici.

Teoretičarka i istoričarka umjetnosti, mr Maša Vlaović, podsjetila je da je izložba "Vrla nova normala" otvorena 1. oktobra u Kotoru, ali da su zbog nedovoljne posjećenosti uslijed trenutne pandemije, odlučili da postavku premjeste u Podgoricu.

"Sam naziv izložbe je nastao po knjizi 'Vrli novi svijet' Oldusa Hakslija iz 1932. godine u kojoj je autor istakao snažnu viziju neuravnotežene, no tehnički napredne budućnosti ističući njene prednosti, ali i nedostake. Imajući u vidu da se Mišo u svom radu bavi i društveno-angažovanim temama koje se u nekim segementima oslanjaju na Orvelova predviđanja, smatrala sam da naziv potpuno odgovara njegovoj izložbi“, istakla je Vlaović na otvaranju izložbe.

Prema njenim riječima, glavna odrednica izložbe „Vrla nova normala“ jeste humor, kolažiranje, razigrano nepoštovanje, parodija i kritika kiča kao najvećeg unutrašnjeg neprijatelja umjetnosti.

Vlaović je kazala da je u toku epidemije Joskić bio jako produktivan i da je ona pozitivno uticala na njegov kreativni potencijal, pa je napravio preko 50 slika, a da su za izložbu selektovali 20 najboljih radova.

Joskić je kazao kako je odlučio da se bavi street artom, budući da je po zanimanju grafički dizajner. Nakon nekoliko poslova koji su se odnosili na rad u spoljašnjem prostoru, odlučio da je to nešto čime želi da se bavi.

"U tom trenutku sam raskrstio sa grafičkim dizajnom i sa drugim stvarima sa kojima sam se bavio do tog trenutka“, rekao je Joskić.

On je kazao da je epidemija koronavirusa za njega bila kao "home terapija“ za stvaranje radova.

"U tom periodu, bio sam rasterećen svih poslova i zatvoren, tako da sam se posvetio radu u kući i bio sam jako produktivan. Za to vrijeme, nastali su radovi koji su izloženi, kao i mnogi drugi“, naveo je Joskić.

Svi zainteresovani izložbu Joskića mogu pogledati u kafićima "Tarantina", "Soba" i "Štrudla" do 1. februara naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније