Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 12. 2020. 09:46 >> 09:46

IZUZETAN DOPRINOS

UCG dodijelio priznanje Janku Ljumoviću

Profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Janko Ljumović dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta.

“Nagrada koja nastaje inicijativom kolega, odnosno prijedlogom Vijeća fakulteta upućena Rektoru Univerziteta Crne Gore za dodjelu predstavlja važnu referencu koja mi je posebno draga jer ističe rezultat stručne monografije Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište, koju je ove godine objavilo Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice. Knjiga odražava kolektivitet Fakulteta dramskih umjetnosti, koji počiva na mnoštvu saradničkih veza, posebno unutar pozorišta kao kolektivne umjetnosti. U uvodu knjige napisao sam da je ona osim istraživačkog i profesionalnog iskustva, utemeljena i na ljepoti suodnosa sa savremenicima pozorišta“,kazao je Ljumović.

Ljumović je  publikovao, u 2020. godini, pored stručne monografije „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“ i knjigu eseja „Pozorište kao kapital“, u izdanju Matice crnogorske.

Stručna monografija donijela je novi tekst o saradničkim vezama unutar pozorišne umjetnosti i rada na pozorišnoj predstavi, dok knjiga eseja predstavlja refleksiju na crnogorske pozorišne teme i tekstove koji su nastajali prethodnih godina

„Knjige su posebno su značajne u ovoj specifičnoj godini za pozorište i umjetničku produkciju uopšte. U godini za nama, u kojoj je pandemija Covida-19 u velikoj mjeri ugrozila funkcionisanje kulturnog sektora, umjetničke produkcije i posebno pozorišta kao žive umjetnosti, neodvojive od publike. Satisfakcija da se djeluje u polju pozorišta i pozorišne umjetnosti uprkos pandemiji, kroz mišljenje o njemu predstavljao je uzbudljiv prostor nastanka knjige, i načina kako je urednički i dizajnerski kreirana“, kazao je profesor Ljumović.

Kada je riječ o daljim planovima, Ljumović kaže da je refleksija stručne monografije u regionu  dovela do otvorenih poziva i ideja projekta prevoda na slovenački i makedonski jezik, što potvrđuje i stanovište recenzenata da je riječ u jedinstvenoj knjizi u regionu.

„Kao u  svakom individualnom primjeru razvoja akademske kareijere desi se trenutak kada se intenzivnije okrenete pisanju, i to je upravo prostor kome želim da se posvetim u narednom periodu. Pisanju i uređivanju knjiga“, rekao je on.

Ljumović je bio programski urednik  Regionalne konferencije u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Fakulteta dramskih umjetnosti UCG-a "Politika i pozorište - sjećanje na stvarnost", koja će ovih dana ishodovati  zbornikom radova.

Predavač je regionalne škole u organizaciji FKA, a njegov rad za međunarodni zbornik radova Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, posvećen  40 godina dugom radu  prof. emerite Milene Dragićević Šešić, u ovoj godini je prihvaćen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније