Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 12. 2020. 08:56 >> 09:00

PODSTICAJ

Nagrade CANU za pet mladih stvaraoca

Žiri za dodjelu nagrada mladim stvaraocima iz Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje podmlatka u oblasti nauke i umjetnosti donio je odluku da se dodijeli pet nagrada iz Fonda CANU mladim stvaraocima.

Predsjednik žirija  Akademik Predrag Miranović kazao je da će nagrade biti dodijeljene docentu na Elektrotehničkom fakultetu UCG, Martinu Ćalasanu, saradniku u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu UCG, Milošu Brajoviću, saradniku u nastavi na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica Balši Lubardi, saradniku u nastavi na Fakultetu umjetnosti Univerziteta Donja Gorica Luki Rakojeviću i saradniku u nastavi na Fakultetu za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica Dušanu Medinu.

“Doc. dr Martin Ćalasan  iako mlad, već je iskusan istraživač sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Veoma je produktivan naučnik, a ističemo da je deset svojih radova objavio u časopisima najveće kategorije. Treba naglasiti da njegovi radovi, i po obimu i po kvalitetu, imaju dodatnu težinu zbog činjenice da ih je Martin Ćalasan uglavnom realizovao bez oslanjanja na druge kvalitetne i iskusne istraživače. Dobitnik je nagrade Ministartsva nauke za najboljeg pronalazača-inovatora za najuspješnije inovativno rješenje u 2017, dvije godine uzastopno je dobitnik nagrade Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i doprinos razvoju naučno-istraživačkog rada. Svojim radom, zalaganjem i ostvarenim rezultatima u prethodne dvije godine Martin Ćalasan je zavrijedio nagradu CANU kao priznanje za dosadašnji rad”, navodi se u saopštenju.

Dr Miloš Brajović je, kako je kazao Miranović, veoma kvalitetan mladi istraživač koji je tek na pragu akademske i naučne karijere, ali je već ostvario impresivne rezultate.

“ Iako pripada veoma jakoj istraživačkoj grupi na Elektrotehničkom fakultetu, i bez obzira na svoju mladost uspio je da se nametne svojim kvalitetima i da se na 8 radova, od ukupno 18, pojavi kao prvi autor. O kvalitetu njegovog istraživačkog rada sudimo na osnovu kvaliteta časopisa u kojima objavljuje rezultate istraživanja. Ističu se 5 radova u časopisu Signal Processing, kao i četiri rada u časopisima iz IEEE edicije, sve časopisi najviše kategorije međunarodnih časopisa. Može se slobodno reći da Miloš Brajović stoji rame uz rame sa istraživačima njegovog uzrasta iz najboljih svjestkih laboratorija. Zato mu je Žiri bez ikakve dileme dodijelo ovogodišnju nagradu”, kazao je on.

Mr Balša Lubarda je od ranih studentskih dana bio aktivan u akademskoj struci, ali i izvan nje, što je nastavio tokom magistarskih i doktorskih studija učestvovanjem na velikim i značajnim međunarodnim konferencijama i simpozijumima.

“Ono što  posebno izdvaja kandidata jesu naučni radovi objavljeni u prestižnim međunarodnim časopisima – Sociologia Ruralis i Environmental Values, jednom od vodećih akademskih žurnala u ruralnoj sociologiji, odnosno ekologiji – kao i u zbornicima renomiranih inostranih izdavača; zatim i njegov angažman kao javnog intelektualca u brojnim medijima u inostranstvu i umrežavanje u naučnu zajednicu. To što je kandidat Lubarda predao predlog/nacrt knjige na uvid i razmatranje prominentnom akademskom izdavaču Routledge dovoljno govori o njegovom napretku kao naučnika. Balša Lubarda je profil naučnog radnika u društvenim i humanističkim naukama kakav CANU dodjelom nagrade želi da podrži”, navodi se u saopštenju.

Mr Luka Rakojević, kako je saopšteno, briljantni student osnovnih i magistarskih studija, pripada mlađoj generaciji stvaralaca koja kroz istraživačke projekte u okviru doktorskih studija umjetnosti traži nove forme izražaja koje su na granici umjetnosti i nauke.

“Upravo iz tih razloga njegovo stvaralaštvo se ne može mjeriti i sagledati sa stanovišta čiste nauke, odnosno čiste umjetnosti. Nagradu koja se dodjeljuje Luki Rakojeviću vidimo kao afirmaciju umjetnika-istraživača koji imaju sposobnost da široki dijapazon svojih naučnih i umjetničkih interesovanja i djelovanja objedine u jednu istraživačku formu”, kazao je Miranović.

Mr Dušan Medin je student doktorskih studija Arheologije u Kopru.

“Učesnik je niza arheoloških iskopavanja, rekognosciranja i podvodnih arheoloških istraživanja, kao i etnografskih i etnomuzikoloških istraživanja u Crnoj Gori i Srbiji. Urednik je i glavni i odgovorni urednik nekoliko desetina izdanja o kulturnoj baštini, kulturi i umjetnosti. Ima zavidno iskustvo u struci – kako u njenoj akademskoj, tako i u praktičnoj komponenti – kao i impresivan broj naučnih radova i izlaganja na naučnim skupovima, uglavnom u domaćim/regionalnim okvirima. Imajući u vidu da u Crnoj Gori ne postoji studijski program niti naučni institut koji se bavi arheologijom, svaki naučni iskorak istraživača-arheologa u Crnoj Gori treba višestruko cijeniti. Upravo je to imao na umu i Žiri kada je dodijelio nagradu Dušanu Medinu”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније