Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

06. 01. 2021. 19:50 >> 19:52
28

I ISTORIJI RATOVANJA

Mojkovačka bitka jedna od najtragičnijih

U istoriji crnogorskog ratovanja, Mojkovačkoj bici po mnogo čemu pripada posebno mjesto. Urezana u svijest naroda, bivala je više legenda nego istorija a tek u posljednje vrijeme doživljava cjelovitiju istorijsku obradu. Mojkovačka bitka, pobjeda crnogorske vojske nad velikom austrougarskom vojskom jedna je od najtragičnijih crnogorskih bitaka.

Mojkovačka bitka, nazivaju je Labudovom pjesmom crnogorske slave i zanosa. Bitka je to iz očaja i inata za vojničku čast i ljudsko dostojanstvo. Bio je to, kaže, Mašo Miljić, čin spašavanja savezničke srpske vojske i očajnički pokušaj samospašavanja. Mojkovačka bitka je jedna od najznačajnijih, najvećih i najtragičnijih u istoriji crnogorske vojske.

"Mislim da ni poslije 100 godina sjećanja na tu bitku, na njene učesnike nijesmo svjesni žrtve koju su ti borci dali ali i značaja te bitke i tragočnosti onoga što se desilo poslije te bitke i subine te vojske i države", kazao je publicista Marijan Miljić.

"Događaji koji su bili prije te bitke i ono što je uslijedilo poslije bitke svakako su najtužniji događaji crnogorske istorije samim tim što crnogorska vojska mora da položi oružje ostaje samo krnja Vlada koja je bila u Podgorici i na kraju ona mora da potpiše kapitulaciju i naravno čin 1918. godine kada se postupno briše svaka državotvornost Crne Gore", kazao je istoričar Vukota Vukotić.

A u toj novoj državi stvorenoj poslije rata, dodaje Miljić, nije bilo mjesta za crnu Goru.

"I pored svekolikog doprinosa prije svega savezničkoj pobjedi sila antante i Srbije ona je u tu versajsku građevinu Kraljevinu Srba i Hrvata ugrađena simbolično kazano kao mlada Gojkovica što je ugrađena u zidine Skadra", kazao je Miljić.

105. godina nakon Mojkovačke bitke možemo reći da ova crnogorska Troja jeste urezana u svijest naroda ali više kroz mitove i legende, epske pjesme i predanja i da joj i dalje dugujemo cjelovitiju istorijografsku i monografsku obradu.

 Anka Radović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније