Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 01. 2021. 22:07 >> 22:08
3

IZDATA U LONDONU

Bakić napisala poglavlje u monografiji o Blejku

Jedan od najvećih globalnih izdavača Bloomsbury, sa sjedištem u Londonu, objavio je naučnu monografiju pod nazivom Recepcija Vilijama Blejka u Evropi sa jednim poglavljem čija je autorka crnogorska književnica Tanja Bakić.

Monografiju su, kako je saopšteno, uredili neki od vodećih savremenih poznavatelja djela Vilijama Blejka – emeritus prof. dr Morton D. Pejli sa Univerziteta Berkli u SAD i prof. dr Sibila Erl, sa Univerziteta Linkoln u Velikoj Britaniji.

Poglavlje Tanje Bakić u monografiji tiče se jugoslovenske recepcije djela Vilijama Blejka kroz fokus na književnost i likovnu umjetnost.

U svom tekstu uvoda za ovu monografiju, urednici Pejli i Erl ističu da je njihov zadatak bio da sastave akademsku publikaciju "za čije su pisanje poglavlja pozvali vodeće međunarodne stručnjake iz oblasti studija o Blejku, koji su odgovorili na do sada neizučavanu problematiku Blejkovog uticaja i recepcije na evropskom kontinentu".

Monografija je već promovisana u Senatovoj kući na Univerzitetu London, kao i u londonskoj galeriji Tejt Britn, u kojoj i jeste izložen značajan dio Blejkovog likovnog opusa.

Pored Bakić, među ostalim autorima zastupljenim u ovoj monografiji, našli su se i : dr Martin Majroni, glavni kustos galerije Tejt Britan, dr Dejvid Bindman, istoričar umjetnosti sa Univerzitetskog Koledža London, dr Anđela Esterhamer sa Univerziteta u Torontu, dr Džejson Vitejker sa Univerziteta Linkoln, dr Edvard Larisi sa Univerziteta Kvin u Belfastu, dr Luiza Kejl sa londonskog Univerziteta Birkbek, Tatjana Tjutvinova iz Puškinovog muzeja u Moskvi, i drugi.

Tanja Bakić takođe je bila i pozvana govornica na konferenciji o Vilijamu Blejku u čuvenoj londonskoj galeriji Tejt Britan, upriličenoj povodom najveće izložbe Blejkovog likovnog opusa do sada, održanoj od 11. septembra 2019. do 2. februara 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније