Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Tea Babić [ TVCG ]

19. 01. 2021. 15:58   >>  15:58 2

140 GODINA BIBLIOTEKE

Kuća Stojanovića na poklon Podgorici

U čast Dana Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, 19. januara, obilježava se 140 godina od osnivanja Ustanove. Tom prilikom je za posjetioce i članove u Kući Stojanovića organizovana promocija knjige poezije Ane i Marka Klepića - Djeci Crne Gore, s ljubavlju.

Na dan obilježavanja 140 godina od osnivanja Biblioteke, za posjetioce i članove, otvorena je Kuća Stojanovića. Kuća porodice Stojanović – Milinka i Antonije, jedne od najuglednijih porodica XX vijeka, poklon je Glavnom gradu .

"Prvenstveno namijenjen potrebama Biblioteke „Radosav Ljumović“, rekonstruisan, ovaj objekat će služiti unapređenju kulturne ponude Glavnog grada i unapređenja kulture u dijelu grada izvan njegovog centra. Fond Biblioteke u Kući Stojanovića biće uvećan za 200 knjiga - poklon sugrađanina Marka Boškovića", kazala je Barbara Simović, medijatorka programa.

U knjizi “Djeci Crne Gore, s ljubavlju” 14 JE notiranih pjesama sa tekstovima i klavirskom pratnjom, a sve je prilagođeno dječijem horu, solistima i klavirskoj pratnji. Kako ističu, važno je ponuditi djeci ono što je njihovo - njihovu kulturu, vaspitanje, a prije svega jezik.

"Mi smo ponudili izvornost zbog same djece, zato što je to u njima, zato što brzo uče i zato što će to brzo prihvatiti. Zahvaljujući tom pristupu, mislim, da smo pogodili pravu stvar, a što je najbitnije dali smo djeci mogućnost izbora. Njihov maternji jezik, pjevanje na maternjem jeziku je nešto što je izvorno, što počiva u njima i što treba poštovati", kazao je autor Saša Klepić.

Prilika, da se kroz dječiju pjesmu, najmlađima ponude pravi sadržaji doživljavaju kao privilegiju, ali ujedno i veliku odgovornost, jer se na taj način utiče na njihovo dalje formiranje. Kako kažu, pjesme su obrađivane na način da budu prihvatljivije za djecu, pri čemu su vodili računa i o opsegu dječijih glasova, višeglasju, harmonizaciji, klavirskoj pratnji.

"Shvatili smo da kroz dječije pjesme možete mnogo toga da im “podmetnete” Kroz pjesme smo krenuli da im serviramo crnogorski melos.Sve pjesme se nalaze u knjizi. Većina pjesama je nastala iz tekstova Dragana Radulovića. Te pjesme su bile dobro prihvaćene, pa se iz toga rodila ideja da se neke naše narodne pjesme obradimo za dječiji hor uz klavirsku pratnju", navela je autorka Ana Klepić.

Podsjećamo, povodom jubileja Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, pokrenuta je akcija pod nazivom Januar – Mjesec darivanja knjige, a učlanjenje za 2021. godinu u Biblioteci tokom januara je besplatno, dok sugrađani zauzvrat Biblioteci mogu da poklone knjigu. Od početka akcije učlanjeno je više od 800 novih članova, a Biblioteka je do kraja 2020. godine imala gotovo 1800 članova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније