Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta ]

22. 01. 2021. 08:36 >> 13:05

ZBOG KORONE

Pariskom Muzeju lepeza prijeti zatvaranje

Pariski Muzej lepeza mogao bi da postane najnovija žrtva korona virusa u oblasti kulture, zbog čega je Unesko pozvao vlasti Francuske da učine više kako bi spriječile njegovo gašenje.

Muzej, koji ima status istorijskog spomenika, ima rok do sutra da plati više od 117.000 eura duga za zakupninu, koji je uglavnom posledica gubitaka usled karantina zbog pandemije korona virusa.

U suprotnom će Muzej biti zatvoren, kao i radionica u okviru njega u kojoj su nove generacije učile da dizajniraju i restauriraju lepeze.

Radionica je prošle godine stavljena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Iako rijetko interveniše na sličan način, Unesko, Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu, pozvala je Francusku da poštuje primjenu "zaštitnih mjera definisanih za to konkretno nasljeđe".

Direktorka Muzeja An Oge kaže da bi to bila tragedija i da ne može da vjeruje da će Parižani dozvoliti da dio njihove baštine nestane.

Možda iznenađuje da Francuska, zemlja koja izrazito vrednuje svoju kulturu, nije učinila više da sačuva Muzej, naročito ako se zna da je francuska javnost bila veoma spremna da pomogne drugim kulturnim znamenitostima, kao što je katedrala Notr Dam, oštećena u požaru u aprilu 2019. godine.

Oge navodi da je iscrpljena od borbe za opstanak na koju su prinuđene manje kulturne institucije, dok su veće pošteđene, kao galerija Ufici u Firenci koja će ove nedjelje biti ponovo otvorena.

"Kao i svi mali muzeji, i mi smo imali problema ranije, ali je ova zdravstvena kriza bila katastrofa", rekla je 74-godišnja Oge.

Sudski izvršitelji čak prijete da će od ponedjeljka zapljenjivati muzejske eksponate, kojih ima 2.500, uključujući istorijske lepeze od školjke kornjače, čipke i svile, ukrašene dijamantima i rubinima.

Kao i mnogi od 130 pariskih muzeja, Oge navodi da je i njen, koji ulaz naplaćuje sedam eura, morao da bude zatvoren tokom najvećeg dijela 2020. godine, zbog ograničenja koja je vlast uvela radi suzbijanja virusa.

Uz to, novac koji je dolazio od restauracije lepeza takođe je iščezao zbog smanjenja potrošnje u vrijeme krize.

Oge kaže da je prije pandemije naplaćivala između 500 i 600 eura za restauraciju lepeze u originalno stanje uz pomoć tradicionalnih materijala i da je tim novcem plaćala zakup prostora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније