Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 01. 2021. 10:46   >>  10:52

U DVORCU PETROVIĆA

S Karadžićem o "Skrovitim porukama"

Razgovor sa umjetnikom Draganom Karadžićem o njegovoj izložbi "Skrovite poruke" biće održan u Dvorcu Petrovića sjutra, 26. januara u 18 sati, a sa istaknutim crnogorskim slikarom razgovaraće istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević.

Kako obavještavaju u Centru savremene umjetnosti, shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, dok će ga zainteresovana publika pratiti uživo putem zvanične Instagram stranice Centra savremene umjetnosti Crne Gore  ( @centar_savremene_umjetnosti_cg ). Snimak razgovora će biti dostupan i na YouTube stranici Centra.

"Dragan Karadžič je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika. Diplomirao je u Nikšiću na Pedagoškoj akademiji likovni smjer 1974. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980, slikarski odsjek. Na istom fakultetu je i magistrirao 1980. godine. Kao i mnogi njegovi prethodnici sa ovih prostora, zaputio se u grad svjetlosti, Pariz, gdje je kao stipendista Francuske završio specijalizaciju na Akademiji des Beaux Arts. Na studijskim boravcima bio je u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD-u. Kao konzervator fresaka radio je na obnovi u Staroj Pavlici, Karanu i Arilju od 1977. do 1981. godine. Karadžić se ostvario kao umjetnik u cjelosti i potpunosti, ne samo stvarajući svoja djela koja danas krase mnoge muzeje, galerije i privatne kolekcije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i ne samo kao priznati stvaraoc i dobitnik 23 nagrade među kojima su i one najprestižnije – Trinaestojulska nagrada, nagrada 'Milunović Stijović Lubarda' i povelja istaknutim kulturnim stvaraocima", navodi se u kratkoj biografiji.

Dragan Karadžić svoje znanje i vještine prenosi generacijama novih slikara. Prvo kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na odsjeku za likovno vaspitanje, a potom i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Pored uloge profesora obavljao je i funkcije prodekana i dekana u periodu od 1990. do 1996. godine. Karadžić je i redovan član Crnogorske akademije nauke i umjetnosti i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u okviru koje je vršio funkciju sekretara u periodu od 1983. do 1987. godine.

Kako napominju u CSU, Karadžić je jedan od najplodnijih crnogorskih slikara. To dokazuje njegov kontinuirani rad koji se može ogledati u preko 50 samostalnih izložbi i više od 400 kolektivnih izložbi u svim bivšim republikama SFRJ. Njegove radove vidjela je i publika Pariza, Beča, Brisela, Šudgarta, Osla, Nikozije, Malte, Kaira, Tokija, Rima, Moskve, Vašingtona, Odese, Kelna, Insbruka.

Izložba Dragana Karadžića “Skrovite poruke” se može pogledati u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića do petka, 29. januara 2021. godine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније