Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 02. 2021. 11:43 >> 11:43
20

TRIBINA U BP

Jezik je nosilac identiteta jednog naroda

Jezik je nosilac identiteta jednog naroda, njime se čuva prošlost i budućnost, njegovo baštinjenje nosi sa sobom prosperitet, u suprotnom, nedostatak svijesti o svom jeziku i svom identitetu dovodi do gubljenja jednog naroda. To je ocijenjeno na tribini “Moj maternji je bosanski jezik jer ja sam Bošnjak”, koja je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovana u Bijelom Polju.

Govoreći o uticaju bosanskog jezika profesor Mahmud Suljević je naglasio da je jezik nosilac identiteta jednog naroda.

“Njime se čuva prošlost, ali isto tako i budućnosti, njegovo baštinjenje nosi sa sobom prosperitet, u suprotnom, nedostatak svijesti o svom jeziku i svom identitetu dovodi do gubljenja jednog naroda. Uprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je prolazio bosanski jezik, on je opstao i opstaće sve dok ima neko da ga čuva, njime govori i ponosi se”, poručio je Suljević.

Muftija sandžački hfz Abdurrahman ef. Kujević naglasio da je riječ osnova kulture.

“Sve potiče od riječi, ne postoji ništa dobro, a da mu nije prethodila riječ. Takođe ne postoji nijedna vrsta zla koje se dogodilo, događa se ili će se dogoditi, a da mu nije prethodila riječ. Najveće ratove je prouzrokovala riječ. Nakon što su ljudi ovdje prihvatili islam, onda je bosanski jezik obogaćen islamskom kukturom, islamskom civilizacijom, islamskim vrijednostima i otud i mi imami i mi koji smo zaduženi za vjerski odgoj i promoviranje vjerske svijesti smo i pozvani sa tog aspekta da govorimo o bosanskom jeziku”, rekao je Kujević.

Ono što postane obilježje muslimana na jednom prostoru, obaveza je, kako je rekao, zaštititi i čuvati.

“Jezkom se izražava kultura, izražava se vjera i istina, otuda je tolika borba oko tog jezika, a jezik se najviše može promovisati I čuvati upravo stvaranjem i pisanjem. Zbog toga je važno da mi budemo svjesni onoga što jesmo, da budemo svjesni naših vrijednosti”, jasan je Kujević.

Tribinu je organizirala Bošnjačka kulturna zajednica a pokrovitelj tribine bila je Bošnjačka nacionalna fondacija.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније