Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 02. 2021. 08:42 >> 08:56

U MOJKOVCU

Otvorena izložba "Pogled u vrhove"

Izložba "Pogled u vrhove", akademskog slikara Irvina Masličića, otvorena je u galeriji Centra za kulturu "Nenad Rakočević" u Mojkovcu.

Otvarajući izložbu, direktorica Centra za kulturu Ljilja Jokić je pozvala Mojkovčane da pokažu pijetet prema svima koji su izgubili bitku sa koronom, te onima koji se bore sa virusom.

Ona je pozvala prisutne da se pridržavaju propisanih mjera i istaka da i u vremenima pandemije kultura živi što potvrđuje i izložba akademskog slikara Irvina Masličića.

Jokić se pozvla na definiciju prof. dr Draška Došljaka koja se odnosi na Masličićeve radove da je sve u vrhovima! Naročito onim što nebo dotiču.

Otuda i pejzaži Irvina Masličića u ciklusu "Gledajući gore na vrhove". Oni su prirodni nastavak poetike iz njegovih "Podvodnih pejzaža". Voda i nebo i sve boje plavog. Kad, već, vrhovi dodiruju nebo, onda ovi Masličićevi spajaju podmorje i oblake. U tom prostoru je život i umjetnost. Masličićevo slikarstvo se tu nastanilo.

Čovjek je, prirodno, zagledan u vrhove, a kada se slikar "zagleda" u njih onda nastaju djela koja šalju lirske porke: Sva moja nježnost je ostala na vrhovima. Masličićevo slikarstvo „šeta“ tim vrhovima – nebu pod oblake. Iz tog slikarskog planinarenja, on bojom prenosi svoje utiske.

U ovom Masličićevom ciklusu svoje mjesto su našla i jezera. Ona planinska – čista i bistra. U njima se „umivaju“ i ogleduju vrhovi.

Dive se jedni drugima. Kolorit Masličićevih boja to i potvrđuje. Poetika vode Irvina Masličića je i u njegovim rijekama. Onim, kao i Lim što „vaja“ Tifran, "vajaju" svoje stijene.

Jer nema ljepote rijeke bez kanjona u šta se uvjerava i posmatrač Irvinovih slika. Na tim liticama, koje nikada nijesu žedne zelene vode, razigrao se život. Život Masličićevih boja kamenu daje pokret. Sve je tu u pokretu: i voda i kamen.

Masličićev ciklus pejzaža "Gladajući gore na vrhove" potvrđuje slikara bogatih poetika. Onih poetika koje kod posmatrača ostavljaju snažan slikarski pečat. Zbog takvog pečata je slikarstvo umjetnost, a Irvin Masličić odličan slikar.

Irvin Masličić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Radoslava Tadića.

Magistrirao je istoriju kulture na Istorijskom institutu Crne Gore u Podgorici.

Imao je do sada 16 samostalnih izložbi i preko 40 kolektivnih u zemlji i inostranstvu.  Učestovao je na 27 međunarodnih likovnih kolonija i simpoziuma. Studijski je boravio u “Cite international des Arts” u Parizu. Radi kao urednik likovnog programa u JU Centar za kulturu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније