Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta

28. 02. 2021. 23:40 >> 23:52

AUKCIJA U LONDONU

Slika Renea Magrita prodata za 22,4 miliona eura

Slika "U susret sa zadovoljstvom" (A la rencontre du plaisir) belgijskog slikara nadrealizma Renea Magrita (Magritte), prodata je na aukciji u Londonu za 22,4 miliona eura, prenio je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Djelo, naslikano 1962. godine, prikazuje čovjeka sa leđa sa šeširom na glavi kako posmatra šumski pejzaž na mjesečini. Nadrealistički detalj u slici je neusklađeno prisustvo scenske zavjese na lijevoj strani slike. Čini se da čovjeka koji posmatra pejzaž, posmatraju zamišljeni likovi.

Raniji vlasnici slike su bili Magritovi prijatelji koji su direktno od umjetnika kupili sliku i do sada nije mijenjala vlasnika.

Ta slika se prvi put pojavljuje na tržištu umjetničkih djela. Prodaju je organizovala aukcijska kuća Kristi (Christie’s).

Slikar, vajar, fotograf i sineasta Rene Magrit (1868-1967) jedna je od ključnih ličnosti nadrealističkog pokreta.

Među njegovim najpopularnijim radovima je slika "Ovo nije lula", na kojoj je umjetnik naslikao - lulu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније