Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 03. 2021. 21:45 >> 21:43

FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA

Za pola vijeka postojanja objavljena monografija

U godini kada bi Festival dramskih amatera Crne Gore trebalo da obilježi pola vijeka postojanja objavljena je foto - monografija o stvaranju i petodecenijskom njegovanju pozorišne umjetnosti. Tim iz bjelopoljskog Centra za kulturu hronološki je ispisao stranice monografije u kojoj su sjećanja na pozorišne entuzijaste, glumce i reditelje koji su ponikli na amaterskoj sceni tog grada i danas su afirmisani umjetnici.

Prije pola vijeka u Bijelom Polju zaživio je pozorišni entuzijazam. Okupljeni oko ideje da ljubav prema glumi i svemu onome što umjetnost teatra čini posebnom scenski oblikuju, pozorišni amateri tada su zakoračili na pozornicu. Od te daleke 1971. godine pa do danas ljepota igre spaja dramske stvaraoce sa publikom. Na djela amaterskog pozorišta i njegovog pedesetogodišnjeg trajanja ukazuju i bilježnice hroničara.

Stvaranje, razvoj i život dramskog amaterizma u Bijelom Polju prikazan je u monografiji Centra za kulturu. U knjizi su predstavljeni svi oni koji su na sceni i iza kulisa unaprijedili i obogatili pozorišni život i Bijelog Polja i Crne Gore.

Festival dramskih amatera Crne Gore bio je snažan temelj za dalji razvoj crnogorskog teatra i njegove profesionalizacije.

Izdavanje monografije u godini kada je trebalo proslaviti veliki jubilej bjelopoljskog festivala poklon je poštovaocima i kulturnim stvaraocima naše pozorišne scene.

Poluvjekovna dešavanja i ostvarenja crnogorskog amaterizma smještena u foto - monografiji ostaju vrijedno svjedočanstvo nastanka i promocije dramske umjetnosti.

Stranice koje u budućnosti treba da ispiše najstariji dramski festival u našoj državi, svojim igranjima, nastupima i teatarskim vrijednostima kreiraće neke nove generacije koje će, po uzoru na nekadašnje entuzijaste, njegovati scenska djela.


Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније