Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 03. 2021. 08:22 >> 08:33

U PRODAJI

Novi broj "Komune" posvećen vodama u CG

Novi 38. broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore, a ovoga puta u cjelosti je posvećen vodama u Crnoj Gori.

U uvodniku pod nazivom "Projekat koji je promijenio Crnu Goru" Gorana Jevrića, prvog čovjeka Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje ističe se da je ovo preduzeće tokom protekle godine obilježilo deset godina od funkcionisanja sistema i 45 godina od institucionalizovanja vizionarske ideje o potrebi izgradnje jedinstvenog sistema za regionalnog vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja. Kako naglašava ova i sve buduće generacije moraju učiniti sve da zaštite vodu kao pririodni resurs izvanredne vrijednosti od značaja za održivi razvoj Crne Gore.

U novom broju i nekoliko stranica posvećenih istoriji, razvojnim projektima, upravljanju vodama i viziji razvoja Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, zatim klimatskim promjenama i upravljanju vodama Crne Gore iz pera prof. dr Mihaila Burića.

O hidrotehnici, kao grani građevine i odnosu sa vodama u tekstu prof. dr Gorana Sekulića u tekstu sa naslovom "Blago koje je rađalo civilizaciju".

Prof dr Velibor Spalević piše da je voda preduslov ljudskog postojanja i održivost naše plave planete, u tekstu "Dobar sluga i loš gospodar", a dr Zulfo Ahmetović, univerzitetski profesor iz Sarajeva o značaju vode.

O vodi kao izvoru života u tekstu pod naslovom "Ko kosi, a ko vodu i snijeg nosi" mr Željko Rutović podsjeća da "da su vode i Crna Gora bogastvo prirode i jedinstvo života koje su sa sobom u arhiv sjećanja zabilježile mnoga iskustva koja govore o vitalnosti i održivosti ljudskog postojanja.

U novom broju Komune i priča Miraša Martinovića o vodi u legendama u tekstu "Žubor vode kroz predanje".

O vodenicama kao najsnažnijem i najsvjetlijem simbolu čovjekovog opstanka i drevne mistike piše Ramiz Hadžibegović u tekstu pod naslovom "Spomenik vremena i običaja", a mr Sait Šabotić da su u dugoj borbi čovjeka sa prirodom, vodenice gradile svoju istoriju.

Slavica Kosić piše da je u selu Kameno kod Herceg Novog još uvijek u upotrebi dio vodovoda izgrađen prije više od jednog vijeka, a Đoko Raičević o vodama Gornjeg Polimlja u tekstu "Bogatstvo rijeka i jezera".

O istorijatu cetinjskog vodovoda koji je izgrađen daleke 1891. godine kao zadužbine velike knjeginje Milice, kćerke knjaza Nikole, piše Božidar Proročić, a Dragan Mitov Đurović o vodama Bjelopavlića i grada Danilova u tekstu "Ladne vode sa bistige" u kojem piše da su na dovođenju vode, po projektu inžinjera Marka Đukanovića radili složno svi Bjelopavlići koji su cijevi kupljene u Austrougarskoj iz kotorske luke, na ramenima donijeli.

Abdulah Bato Abdić izražava zabrinutost za rijeku Ribnica za koju napominje da je "istinski primjer šta čovjek može ili je već napravio na unižavanju prirode iz razloga teško shvatljive pohlepe i želje za materijalnim bogastvom".

O vodama Banjana piše Radmila Perović u tekstu "Bistjerne na putu ka baštini", a Božidar Jaredić o nikšićkom Gornjem polju i njegovim vodama, Vidrovanu, Viru i Vidovom potoku u tekstu pod naslovom "Noćni karavani za ilirsku kraljicu".

U najnovijem broju Komune i priča Mustafe Canka o Ulcinju u kojem je kult vode duboko usađen u svijest njegovih građana, zatim Dubravke Jovanović o čuvenoj kotorskoj česmi "Karampana", kao obilježju drevnog grada.

Dr Stevan Nikolić o rijeci Pivi, vodnom blagu tog i durmitorskog kraja piše, kao daru prirode, koji je nedovoljno iskorišćen, a mr Halil Markišić o legendama o plavsko.gusinjskim vodama u tekstu sa naslovom "Između blata i jezera isplakanog suzama".

O mineralnim vodama na području bjelopoljske opštine piše Radomir Perišić, a magičnoj moći kolašinskih rijeka dr Mirko Jakovljević, dok Dražen Drašković o Kolašinu kao gradu na Tari, gradu pod vodama i gradu voda piše da je "nakon što je preživio potapanje i stanje akumuilacije jezera sedamdesetih godina prošlog vijeka, sa potencijalima rijeka, vodotoka i izvorišta zaslužio da mu vode dosta toga donesu..."

Željko Milović u najnovijem broju Komune piše o rijeci Rikavac koju su kleli, a koja sada predstavlja turističku atrakciju.

O Limu, nekada najčistijoj rijeci u regionu čiji su tok sada pretvorili u odvoz najraznovrsnijeg i najprljavijeg ljudskog otpada priča Murat Ćorović iz Bijelog Polja, a s druge strane prof dr Draško Došljak u tekstu "Čuti, da slušam Lim" piše o toj rijeci kao vječitoj inspiraciji književnika.

Slobodan Vuković ističe da je Berane nekada, umnim radom svojih ktirora, nalik razvijenim evropskim varošima preplavljeno izvorskim vodama i da je neko mudar i maštovit doveo vaktile vodu u grad iz vrela ispod drevnog manastira Đurđevi stupovi do čuvene gimnazije i Vakufske kuće, a da je, na žalost, neko neznaven, urnisao i prekinuo tu vodenu "žicu", i zatrpao je, pa su od beranskih voda ostala uglavnom sjećanja.

O socio-ekonomskim aspektima vodnih resursa u Opštini Petnjica piše dr Salija Adrović u tekstu sa naslovom "Uslov za razvoj poljoprivrede i turizma", a mr Eldin Brđanin o hidrografskom području Rožaja i ljepotama Ibra i mineralnim vodama.

O neodoljivom zovu Tare piše Ranko Ćetković iz Mojkovca, dok o toj rijeci kao svjetskom dragulju prirode takođe piše iz drugog ugla dr Stevan Nikolić koji ističe "da se Tara mora sačuvati od svake vrste degradacije i propadanja vitalnih ekoloških vrijednosti".

U najnovijoj Komuni i zapis dr Čedomira Bogićevića o spomen česmi Jagode Bogićević kod Bijelog Polja kao izvoru života i slobode.

I ovaj najnoviji broj potpisuju direktor časopisa Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније