Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 04. 2021. 11:25 >> 11:26
1

ZNAČAJAN POKLON

Narodnom muzeju bista Josipa Broza Tita

U godini jubileja - 70 godina od osnivanja Muzeja NOB-a i 80 godina od 13-julskog ustanka, Narodni muzej Crne Gore dobio je još jedan vrijedan poklon - bistu Josipa Broza Tita, rad u bronzi poznatog crnogorskog vajara Draga Đurovića.

Bistu je nacionalnom muzeju poklonio Veselin Pejović, vlasnih kompanije Uniprom iz Nikšića.

"Ovo je još jedna u nizu vrijednih donacija koje je Narodni muzej dobio u posljednje vrijeme i koja će svakako kvalitativno upotpuniti legat Draga Đurovića koji se nalazi u fondu Narodnog muzeja, doprinoseći boljem sagledavanju njegovog vajarskog opusa", kazali su iz Narodnog muzeja.

Drago Đurović je rođen 1923. godine u Bitolju. Vajarski odsjek na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1951. kod profesora Sretena Stojanovića i Lojza Dolinara. Bavio se pedagoškim radom kao predavač u Umjetničkoj školi u Herceg Novom i Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a potom, 1981. godine, postao je redovni profesor i dekan Kulturološkog fakulteta na Cetinju.

Bio je predsjednik ULUCG-a i SLUJ-a. Radio je u drvetu, kamenu i bronzi, a povremeno se ogledao u slikanju intimistički intoniranih portreta i motiva iz neposrednog okruženja. Umro je u Titogradu, 1986. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније