Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 04. 2021. 17:23 >> 17:25
1

KOPRIVICA - ABAZOVIĆ

Ulcinj da dobije profesionalno pozorište

Ulcinj, kao grad viševjekove kulture, sa bogatom istorijskom i kulturnom tradicijom, zavređuje da se u njemu napokon formira profesionalno pozorište, kazao je spoljni eksperta za resor kulture prof. dr Dragan Koprivica i dodao da će inicijativu o tome uputiti premijeru Zdravku Krivokapiću.

O perspektivi osnivanja ulcinjskog pozorišta Koprivica je danas razgovarao s potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Koprivica je, kako navodi, tokom razgovora, sa Abazoviću kazao da Ulcinj,  zavređuje da se u njemu napokon formira profesionalno pozorište, kao odraz želja svih građana tog grada, posebno mladih talenata, koji zasad u skromnim uslovima stvaraju u okviru NVO Teatar “Teuta”, a koji bi bio početna osnova za formiranje ulcinjskog pozorišta.

“Od posebnog značaja je činjenica što u okviru ovog amaterskog teatra stvaraju troje mladih pozorišnih entuzijasta iz Ulcinja, sve troje sa diplomama Fakulteta dramskih umjetnosti. To su mlada i talentovana rediteljka Edina Mustafić, scenografkinja i kostimografkinja Jetmira Hodža i glumac Baškim Aljaj. Ovo troje talentovanih Ulcinjana sa diplomama pozorišne akademije već nekoliko godina biju neizvjesnu bitku za afirmaciju dramskog amaterizma u svom mjestu, uz napore i odricanja, te ne bi bilo dobro da u traganju za poslom napuste svoj rodni grad”, kazao je Koprivica.

Uz prisustvo školovanog kadra značajno je i što bi pozorište u Ulcinju, kako kaže, moglo obavljati svoje osnovne djelatnosti u reprezentativnoj sali Centra za kulturu, koji i inače obezbjeđuje prostor za rad NVO Teatar “Teuta”, uz kompletnu tehničku infrastrukturu.

Kaže i da Centar za kulturu Ulcinj nema zaposlenih na radnim mjestima pozorišnog reditelja, kostimografa i scenografa, a troje mladih školovanih pozorišnih poslenika vode i dramsku sekciju za najmlađe, za čije predstave redovno vlada veliko interesovanje. 

“S obzirom da opština Ulcinj ima razumijevanja za pozorišne djelatnosti, a nema finansijskih mogućnosti, smatram da je pravo vrijeme da se Vlada Crne aktivnije pozabavi ovim pitanjem i podrži osnivanje ulcinjskog teatra, koji bi mogao biti, za početak, makar producentskog ili poluprofesionalnog tipa”, kaže Koprivica.

Ističe i da je ministarka, Vesna Bratić, upoznata sa kompletnom inicijativom, koju i lično snažno podržava kao opravdanu, te će, kako dodaje, Ulcinj u tom poslu zasigurno imati i iskrenu podršku ministarke Bratić i resornog Ministarstva. 

“Stoga smatram da je pravi trenutak da se Vlada Crne Gore šire uključi u inicijativu osnivanja ulcinjskog teatra, uz određenu finansijsku podršku, a gospodin Abazović je u razgovoru iskazao i svoja uvjerenja da bi i naša dijaspora, posebno građani Ulcinja koji žive i rade u inostranstvu, podržali ovakvu hvale vrijednu ideju”, navodi Kprivica.

On ističe da će uz saglasnost potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića, poslati  inicijativu na adresu premijera Zdravka Krivokapića.

“Uvjeren da će i Krivokapić prepoznati potrebu institucionalizovanja teatra u našoj najjužnijoj opštini, koja baštini veliko kulturno i umjetničko nasljeđe, čemu je u ovom društvenom trenutku zasigurno potrebna mnogo veća kulturna nadgradnja i podrška”, zaključio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније