Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 05. 2021. 17:49 >> 19:26

U PETAK

Izložba narodnih nošnji manjinskih naroda u Njegoševoj Biljardi

Izložba narodnih nošnji manjinskih naroda, u organizaciji Narodnog muzeja i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM), biće otvorena u petak, 7. maja, u 14 časova, u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Na izložbi će biti predstavljen 21 komplet narodnih nošnji.

Narodni muzej Crne Gore, tokom mjeseca maja, pripremio je atraktivne i značajne programe - izložbu narodnih nošnji manjinskih naroda i Omaž izlozbi “zaokreta” Petra Lubarde.

Izložba je rezultat nedavno potpisanog sporazuma saradnje između Narodnog muzeja i CEKUM-a, a nakon Cetinja biće organizovana u više opština u Crnoj Gori.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18.maja, kao i 70 godina od čuvene izložbe "zaokreta" Petra Lubarde u Galeriji ULUS-a u Beogradu, 1951, Narodni muzej realizuje Omaž izložbi "zaokreta" Petra Lubarde", u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

U okviru Omaža biće upriličena promocija knjige mr Maše Jovović, "Petar Lubarda i Crnoj Gori 1946-1951", u suizdavaštvu Narodnog muzeja i Fondacije “Ćano Koprivica”, kao i Lubardina izložba sa selekcijom radova iz datog perioda, kada je umjetnik živio i stvarao u Crnoj Gori.

Izložba će, kako navode iz Narodnog muzeja, biti djelimična rekonstrukcija izložbe iz 1951., koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine dvadesetog vijeka i raskid sa dirigovanom, kontrolisanom umjetnišću socrealizma.

Za realizaciju izložbe pozajmljena su djela od relevantnih beogradskih i novosadskih instiucija, galerija i muzeja, kao i privatnih lica i kolekcionara. Dio radova za izložbu obezbjeđen je iz fondova Umjetničkog muzeja NMCG, a kao zamjena nekoliko nedostajućih radova rađene su reprodukcije na platnu. Izložba će biti u postavci do 18.juna 2021.

"Rekonstrukciji posljeratnog vremena u crnogrskoj likovnoj umjetnosti doprinjeće i poromocija knjige mlade umjetnice mr Maše Jovović, koja se bavi prvim poratnim godinama u stvaralaštvu velikog Lubarde, a koje je kulminiralo upravo u radovima prvi put izložnim na kultnoj, tzv. izložbi preloma, zaokreta 1951.Nakon toga ništa više nije bilo isto u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti", navode u saopštenju.

Otvaranja izložbi će, ističu, biti organizovano uz poštovanje aktuelnih zdravstvenih mjera u suzbijanju pandemije korona virusa i biće prenošena "on line" preko zvaničnih Facebook i Instagram stranica Narodnog muzeja.

Narodni muzej je od 1. maja otvorio za posjete Mauzolej na Lovćenu i Njegoševu rodnu kuću na Njegušima, dok su već u najavi organizovani obilasci inostranih gostiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније