Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 05. 2021. 09:02 >> 09:03

OD SJUTRA

Izložba tri umjetnice u Galeriji Centar

Izložba “Rizom –ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja”, na kojoj će se predstaviti tri umjetnice – Lea Vidaković, Jelena Grujičić i Maja Rakočević Cvijanov, biće otvorena sjutra, 12. maja, u 17 h u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Centar.

U tekstu za katalog koji prati izložbu, Sunčica Lambić-Fenjčev je, između ostalog, zapisala da je identitet žene definisan kroz različite prizme istorijskih, kulturoloških i bioloških aspekata jedna od najistaknutijih tema zapadne umjetnosti od kraja 20. vijeka do danas.

"Maja Rakočević Cvijanov, Jelena Grujičić i Lea Vidaković oblikuju kompleksan identitet i ulogu žene, kao i sa njim blisko povezan pojam doma u današnjem društvu kroz različite uglove prezentacije koji uzimaju u obzir socijalni i ekonomski momenat, pol, biološku funkciju, simbolična značenja. Radovi podstaknuti ličnim iskustvima ove tri umetnice univerzalizuju
iskustvo ovih žena. Tri umetnice – tri žene, specifičnim, ženskim, tzv. 'mekim' rukopisom stvaraju djela koja izložena zajedno
reprezentuju i prožimaju njihova razmišljanja, emocije, pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju kao žene, majke, ćerke, umjetnice, u kojima se prepliće iskustvo iskazano poetikom žene i ženskim 'pogledom', ujedno slaveći, ali i preispitujući uloge rađanja, materinstva i simbole kuće, doma u savremenom društvu permanentnih promena i nesigurnosti”, navodi Lambić-Fenjčev.

Kako ističu u CSU, shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, izložbi će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga moći naknadno pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Biljana Keković, a može se pogledati do 31. maja.

Jelena Grujičić je rođena 1986. u Subotici. Vizuelna je umjetnica, kulturna radnica i majka. Diplomirala je 2011. godine u Beogradu na Fakultetu likovnih umetnosti na grafičkom odsjeku u klasi profesorice Biljane Vuković. Članica je udruženja KURS u Beogradu, Klara&Rosa i jedna je od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici.

Lea Vidaković rođena 1983. u Srbiji, je multimedijalna umjetnica koja radi na području animiranih instalacija i proširenih medija, primjenjujući tehniku tradicionalnog lutka filma. Završila je studije animacije na HVO u Norveškoj (2010), diplomirala na odsjeku za grafički smjer i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011) i završila master studije audio-vizuelne umjetnosti na Kraljevskoj akademiji umjetnosti, KASK, u Belgiji (2012). 2020 doktorirala je na smjeru animacije na School of Art, Design and Media na Nanyang Technological University u Singapuru.

Maja Rakočević Cvijanov rođena je 1975. u Subotici. Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorand vajarstva na FLU Beograd. Zaposlena je u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica kao vajarka – konzervatorka. Predaje vajanje likovnim tehničarima u srednjoj politehničkoj školi u Subotici. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Za svoj rad više puta je nagrađivana u Subotici, Vršcu i Beogradu. Izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније