Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Klix ]

11. 05. 2021. 10:55 >> 10:57

CIJENA 16 MILIONA

Da Vinčijeva"Glava medvjeda" ide na aukciju

Mali crtež medvjeda, čiji je autor Leonardo da Vinči, će se aukcijski prodati, a očekivana cijena je 16 miliona dolara.

Djelo je nacrtano na papiru površine osam kvadratnih centimetara. Nacrtan je tehnikom silverpoint. Da Vinči je ovu tehniku naučio od italijanskog umjetnika Andrea del Verokia.

Bilo je nekoliko vlasnika ovog crteža, a aukcijska kuća Cristie's ga je 1860. godine prodala za 2,5 funti, a što bi danas iznosilo 312 funti. Nazvan je "Glava medvjeda" i bio je izložen u prestižnim galerijama i muzejima širom svijeta, među kojima su Nacionalna galerija London, Luvr, Abu Dabi i Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu.

U saopštenju stručnjaka aukcijske kuće Christie's u Njujorku Bena Hola je navedeno da je riječ jednom od najznačajnijih djela iz perioda renesanse koji je u privatnom vlasništvu. Naglasio je da je crtež bio u vlasništvu nekih od najznačajnijih kolekcionara umjetnina. Među njima su bili slikar Tomas Laurens i poznati kolekcionar Norman Robert Kolvil.

Crtež, na kojem je i da Vinčijev potpis, biće tokom ovog mjeseca izložen u Hong Kongu. Potom će biti izmješten u London gdje će u julu biti aukcijski prodat za očekivanu cijenu od 11 miliona dolara do 16 miliona dolara.

Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" je do sada bio njegov najskuplji crtež aukcijski prodat. Prodat je 2001. za više od 11,2 miliona dolara. U Christie'su očekuju da će "Glava medvjeda" oboriti cjenovni rekord, te su potcrtali da je ovo jedan od posljednjih da Vinčijevih crteža na tržištu.

Ubjedljivo najskuplji crtež koji je ova aukcijska kuća prodala bio je "Glava muze", a čiji je autor italijanski slikar Raffaelo Sanzio da Urbino. Prodat je 2009. za 49 miliona dolara. Ovo djelo je nastalo po narudžbi pape Julija II.

Iako je da Vinči mnogo poznatiji po slikama poput "Mona Lize" i "Posljednje večere", bio je majstor i proslavio se po sjajnim crtežima kojima je prikazivao anatomiju živih bića. Njegov najprepoznatljiviji takav crtež jeste "Vitruvijev čovjek" kojim prikazuje anatomiju muškarca. Ovo djelo spada u njegova najveća stvaralačka postignuća.

Italijanski umjetnik je bio fasciniran prirodom i na mnogim crtežima je prikazivao životinje. Osim toga, crtao je religijske ličnosti i biblijske prizore. Pa je tako crtež "Ubijeni sveti Sebastijan" 2016. trebao biti aukcijski prodat za 16 miliona dolara, ali je prodaja onemogućena jer je ovo djelo Francuska proglasila nacionalnim blagom, piše CNN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније