Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 11. 2013. 19:23   >>  19:26

NOVI PRIJEDLOG

Filmadžije podržale Zakon o kinematografiji

Tridesetak filmskih stvaralaca podržalo je novi prijedlog Zakona o kinematografiji na javnoj raspravi Montenegro Film Foruma.

Ukoliko se ne izglasa, biće dovedeno u pitanje samo postojanje domaćeg filma, konstatovali su potpisnici podrške novom prijedlogu zakona.

"Novine koje sobom donosi Nacrt zakona se pronalaze u tri oblasti koje će u velikoj mjeri unaprijediti stanje u našem sektoru, pružajući mu okvir za pravilan razvoj i povezivanje sa evropskim i svjetskim kinematografijama", navodi se u saopštenju grupe mladih i afirmisanih autora.

Grupa crnogorskih autora, istakla je da osnivanje Filmskog centra predstavlja rješavanje institucionalnog okvira prema svim standardima i evropskim modelima. U zemljama smanjenog tržišnog potencijala sve kulturne oblasti moraju posjedovati jasan institucionalni okvir koji će upravljati kinematografijom i promovisati je u Evropi i svijetu preko mnogih mreža i modela koji za te svrhe i podrazumijevaju postojanje ovakvih institucija u svim zemljama.

"Uključivanje šire grupe posrednih investitora u kinematografiju u koju spadaju i mediji koji kroz direktnu i indirektnu upotrebu kinematografskih i audiovizuelnih djela proširuju svoju ponudu urađen je prema dominantnom modelu koji se pojavljuju u regionu i Evropi. Ovako koncipirani model rezultira stabilnim, raznovrsnim finansiranjem koji je našem sektoru neophodan kako bismo uspjeli da kroz inicijalno podizanje kapaciteta postavimo temelje i dosegnemo sve standarde kako bismo na mnogo ravnopravniji način mogli da se uključimo u sve evropske i svjetske tokove i tendencije, bez kojih je naša kinematografija nezamisliva", navodi se u saopštenju.

Kako dalje stoji u saopštenju, uvođenjem podsticajnih mjera kroz povraćaj dijela potrošenih sredstava proširiti, u skladu sa svim zemljama u regionu i Evropi, ponudu za privlačenje inostranih ekipa na snimanje u Crnoj Gori. Od snimanja na teritoriji Crne Gore cjelokupna privreda dobija značajne prihode (poput hotelijera, komunikacionih mreža, keteringa, benzinskih pumpi i sl.), a povraćaj dijela potrošenih sredstava jeste mehanizam na koji računaju sve inostrane ekipe, jer je to u ponudi u svim evropskim zemljama posvećenih razvijanju te kinematografske usluge (u mnogim zemljama taj procenat je mnogo veći od u Nacrtu propisanih 20%).

"Uz ove najznačajnije novine, kao i niz drugih rješenja, Nacrt zakona predstavlja jedan stimulišući okvir za dalje unapređenje naše kinematografije, koja našoj zajednici donosi mnogo i kulturnih i privrednih benefita. Ovo je, svakako, i prilika da ukažemo na mnoge probleme u kojima se nalaze filmski poslenici u Crnoj Gori, ali koji uporno postižu rezultate kroz velike napore i improvizacije", dodaje se u saopštenju.

Crnogorske filmadžije su na kraju zaključile da taj zakon, bez obzira na trenutno vrlo teško sveukupno stanje ekonomije u zemlji, zaista minimum ispod kojih ne smiju ići, jer bi dugoročnim odlaganjem mjera predviđenih ovim Zakonom bili suočeni sa nestajanjem naše kinematografije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније