Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 11. 2013. 10:32 >> 10:32

SANKT PETERBURG

Ruski oligarh otvorio muzej Faberžeovih jaja

Ruski oligarh Viktor Vekselberg otvorio je juče u Sankt Peterburgu muzej s kolekcijom Faberžeovih jaja koja je prikupljao po cijelom svijetu.

Devet jaja čuvenog ruskog juvelira Petra Karla Faberžea (1846-1920), koji je radio u carskom dvoru u Sankt Peterburgu, sada je izloženo u novom muzeju u samom centru grada u palati Šuvalov.

Vekselberg je kupio ta jaja 2004. od nasljednika američkog magnata Malkoma Forbsa (1919-1990) koji je prikupio kolekciju.

Mnoga jaja su prodata u inostranstvu ili su ih odnijeli članovi carske porodice Romanovi, koji su bježali iz Rusije poslije revolucije.

Faberže je kreirao oko 50 jaja za carsku porodicu što je bila tradicija koju je 1885. uveo car Aleksandar Treću.

On je prvo jaje poklonio supruzi, carici Mariji Fjodorovnoj. To jaje je ukrašeno dijamantima. Svako jaje je bilo iznenađenje po ukrasu.

Stručnjaci smatraju da je to jedna od najskupljih kolekcija u svijetu. U muzeju se nalaze i 4.000 ruskih djela, najviše od Faberžea.

(BLIC)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније