Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 11. 2013. 09:41 >> 09:41

CETINJE

Predstavljena "Korota i suša" Ilije Šoškića

Instalacija Ilije Šoškića ''Korota i suša'' predstavljena je sinoć u Mermernoj sobi Biljarde, u okviru izložbe ''200 godina samoće – Njegošiations'' , autorskog projekta Petra Ćukovića i Vladimira Đurišića.

 

Umjetnički serijal koji se od 4. novembra odvija kao kontinuirani niz pojedinačnih nastupa pozvanih odabranih umjetnika kojim se Centar savremene umjetnosti Crne Gore uključuje u obilježavanje 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, ovog puta je publici predstavio rekonstrukciju Šoškićevog rada iz 1986. godine.

''Korota i suša, jedno od Šoškićevih remek-djela, prva je instalacija u istoriji crnogorske poslijeratne umjetnosti, izvedena u Crnoj Gori, i već po tome predstavlja vrijednost od najvećeg značaja za našu kulturu. U ovom radu, kako je svojevremeno govorio poznati njemački likovni kritičar Štefan Šmit-Vulfen, ne samo da je vidljiv adekvatan, primjeren jezički vokabular, razumljiv i korespodentan sa jezicima vidljivim na relevantnoj međunarodnoj umjetničkoj sceni, nego se u njemu, u ovom radu, takođe „mogu prepoznati tvrdoća i neposlušnost, san i čuvstvo ovog naroda", navode autori projekta „Njegošiations“.

 

(Prilog: Ana Ašanin, TVCG)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније