Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2021. 11:49 >> 11:50

HERCEG NOVI

Dodjelom nagrada okočan 34. Filmski festival

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma Anet Leosa Karaksa sinoć je na tvrđavi Kanli Kula zatvoren 34. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival.

Program dodjele nagrada koji je vodila glumica Dubravka Drakić započeo je nastupom Gradske muzike i mažoretki Herceg Novi, koji ove godine slave 135, odnosno 50 godina rada. Uslijedila je dodjela ovogodišnjih nagrada u dvije selekcije, dugometražnog igranog i studentskog filma.

Kako je saopštila predsjednica Žirija u selekciji dugometražnog igranog filma, glumica Tatjana Tanja Bošković, Gran pri – Veliku zlatnu mimozu za najbolji flm dobio je Oaza reditelja Ivana Ikića, koji na hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva. Ovom ostvarenju pripala je i plaketa Zoran Živković.

Publici su se poklonili producenti filma, Marija i Milan Stojanović, scenografkinja Dragana Baćović, Tijana Marković, Marijana Novaković i Valentino Zenuni koji su tumačili glavne uloge. Nagradu je Zenuniju predala Gordana Porobić Krcunović, poslovna direktorica Festivala i izvršna direktorica Javne ustanove kulture Herceg Fest, a plaketu je uručio Luka Živković, sin dugogodišnjeg producenta i direktora Festivala u čiju čast je ova nagrada ustanovljena.

Porobić Krcunović se zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji ovogodišnjeg izdanja, a posebno publici koja je tokom proteklih sedam dana krenula u hercegnovski filmski đir i potvdila da ovaj festival ima budućnost.

“Večeras se završava 34. hercegnovski filmski đir, u koji smo krenuli odavde, sa Kanli Kule. Naš početak je bio i malo nespretan, napravili smo i jednu grešku. Za neke je ona bila neoprostiva, a za nas je postala felix culpa . Iskoristili smo je da pokažemo da je funkcija umjetnosti i kulture da pruža otpor politizaciji, da mijenja svijet i svijest, i da umjetnost pobjeđuje”, poručila je Porobić Krcunović.

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je rumunskom reditelju Radu Žudeu za ostvarenje Baksuzni kres ili luda pornografija, a zbog bogatstva filmskog jezika u rješavanju odvažne, ali relevantne teme, i istraživanja neudobnih teritorija sa prepoznatljivom autorskom rukom. Žude je putem video poruke uputio riječi zahvalnosti Festivalu i pozdrave publici u Herceg Novom.

Dobitnik Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu je Erdžan Kesal za film Potencijalni kandidat, koji je glumačkim stilom pristupio svom karakteru i pričao jezik filma, doprinoseći da doživljaj bude i više nego stvaran, Kesal se obratio publici na Kanli Kuli video porukom. Osvrćući se na proteklu godinu kazao je da ona treba da bude opomena čovječanstvu i podsjećanje kako treba da se ponašamo prema prirodi.

"Filmska umjetnost takođe ima zadatak da se bavi ovim temama. Svijet su nama ostavili preci, a mi takođe imamo odgovornost da ostavimo svijet u životu onima koji dolaze za nama. Dakle, film treba da se bavi ovom tematikom. Živio vaš festival, živio film!", poručio je Kesal.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Ilki Gaši za ulogu u filmu Košnica, za izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera.

Savjet Festivala je odlučio da nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu bude dodijeljena direktoru fotografije Savu Jovanoviću, zbog osobenog filmskog izraza primjenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu. Savo Jovanović pozdravljen je glasnim aplauzom, a nagradu mu je uručio Petar Nikolić, sin velikog reditelja čije ime nosi ovo priznanje.

Kako je istaknuto tokom ceremonije, Jovanović je u karijeri dužoj od 60 godina svojom posvećenošću, talentom, igranim i dokumentarnim filmovima, ali i dječijim emisijama i reportažama, kao umjetnik pokretnih slika bio nezaobilazna podrška nizu generacija reditelja, kao i putokaz mladim crnogorskim snimateljima i direktorima fotografije koji su od njega učili o kameri, kompoziciji, slici, ali i o životu, kolegijalnosti i neodustajanju od sebe i profesije.

Direkcija 34. FFHN-MFF i Centar film iz Beograda dodijelili su nagradu Milan Žmukić za poseban doprinos afirmaciji festival reditelju Gordanu Matiću, za film Pucnji u Marseju. Nagradu Gordanu Matiću uručili su Slobodan Vukšić iz Centar filma i Vojislav Kilibarda u ime Direkcije Festivala. Hrabrom upotrebom filmskih sredstava – kako faktografskih tako i dramskih, osvjetljava istorijske činjenice, koje je davno trebalo ispričati, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Nagrada za najbolji studentski film otišla je filmu Velika dostignuća Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Nagradu je uručila predsjednica Žirija studentske selekcije, Marija Nikčević, a preuzeo producent filma, Miljan Vučelić. Kako je Žiri naveo, autor nam oslikava savremen i angažovan narativ, koji smješta u kadrove koji odišu teškim realizmom, gdje filmska slika preuzima na sebe veliki teret atmosfere, te nam kroz metaforu na našu lokalnu donosi jednu univerzalnu priču.

U ovoj kategoriji dodijeljena su i dva specijalna priznanja. Film Tišina u režiji Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu, uspijeva da emotivno snažan narativ strukturira kroz diskretnu i sasvim nijemu gradaciju patnje dvoje ljudi, uz vješto i tehnički promišljeno korišćenje filmskog jezika, te se prema mišljenju Žirija ubjedljivo kategorizuje van okvira studentskog rada. Ostvarenje Pas i vetar u režiji Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu odlikuju kongruentnost scenarija, režije i produkcije, rediteljka promišljeno razvija odnos glavnih likova koji nas vraća temama i idejama izvan tzv. nove normalnosti i uspješno realizuje projekat generacijskog filma.

Nagrada Adriatic Audience Award – nagrada publike u okviru zajedničke selekcije Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i hercegnovski festival, biće dodijeljena nakon održavanja sva četiri festival. Najbolji film biće odlučen sabiranjem glasova publike iz svih zemalja, a nagrada dodijeljena u novembru, na festivalu u Beogradu.

Po završetku ceremonije dodjele nagrada prikazan je film Anet Leosa Karaksa, koji je premijerno prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Kanskog festivala, na kojem je i dobio nagradu za režiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније