Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

10. 08. 2021. 16:12   >>  16:13

POKAZALI VIRTUOZNOST

Duvački kvintet KotoraArta u Podgorici

Koncert Kotor art kamernog ansambla održan je u Modernoj galeriji u Podgorici. Duvački kvintet je izveo djela Đerđa Ligetija i naših kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića.

Međunarodni festival Kotor art godinama okuplja domaće i umjetnike iz okruženja podstičući njegovanje kamerne muzike. Ove godine festivalskom okrestru i Kotorart triu pridružio se i duvački kvintet, koji se nakon Kotora, predstavio i u Podgorici.

“Moram da napomenem da na večerašnjem koncertu, nažalost, zbog ličnih tragičnih okolnosti naš kolega Petar Garić nije mogao da nastupi, inače je on inicijator svega ovoga zajedno sa ekipom sa Kotor Art-a, umjesto našeg dragog kolege nastupio je Veljko Klinkovski, prvi klarinetista Beogradske filharmonije”, kazala je flautistkinja Marija Đurđević - Ilić.

Duvački kvintet je spretnost, virtuoznost i usklađeno kamerno muziciranje pokazao izvodeći šest bagatela Đerđa Ligetija, a zatim i djela domaćih autora Nine Perović i Ivana Marovića.

“Moram priznati da je Ligeti jedna od najtežih kompozicija koja je pisana za duvački kvintet, izuzetno zahtevna za sklapati, za zajedničko sviranje, za intonaciju, za polet i angažman, ali takođe smo imali dosta zahtevne kompozicije kolega Nine Perović i Ivana Marovića koji su napisali kompozicije u kojima smo, takoreći, na kraju zajedno i učestvovali, dodavali neke nove ideje, publika je izvrsno reagovala, a mi smo uživali zajedno sa njima”, istakla je Đurđević - Ilić.

Kompozitori Nina Perović i Ivan Marović imali su zadatak da umjetnički obrade narodne pjesme “Čobanine lijepa đevojko” i “Zorna”, kao i Bokeško kolo i Karneval u magli.

"Složićemo se i kolega Ivan i ja jer smo se već o tome jednako izjasnili, ipak je ta muzika najljepša u originalu i onome što ne podrazumijeva i dodatnu tu umjetničku obradu i nadogradnju, ali sa druge strane, bilo je veliko zadovoljstvo biti dio procesa i osmišljavati kako se sve može pristupiti predstavljanju te melodije u nekom drugačijem okruženju”, kazala je Perović.

Program “Kotor art u gostima” biće nastavljen u petak nastupom violiniste Miljana Štanišića i pijanistkinje Lole Stanišić u kući Rista Stijovića.

 Petra Božović, RTCG 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније