Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 08. 2021. 12:57 >> 12:59
1

OPEROSA MONTENEGRO OPERA

Za početak festivala ruske arije

Koncert "Russian Fairytale", prvi u okviru Operosa Montenegro Opera Festivala, održan je sinoć u Luštica Bay, a publika je uživala u pravoj ruskoj bajci i omiljenim arijama.

Kako navode u saopštenju, najljepše kompozicije ruskih kompozitora Čajkovskog, Rahmanjinova i Metnera, izvela je sopran Nataša Jovović, uz klavirsku pratnju Tee Đorđević.

"Kako je opera poznata kao svojevrsno raskošna muzičko-scenska forma, bajkovita postavka koncerta bila je i istančan vizuelni ugođaj za ljubitelje ruske solo pjesme. Tradicionalna operska manifestacija, Operosa Montenegro Opera Festival, ove godine se održava od 17. do 23. avgusta, u organizaciji Fondacije Operosa. Program čine tri koncerta koja će biti održana u Luštici Bay i na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom. Festival predstavlja pravi umjetnički doživljaj i za izvođače i za publiku, a na repertoaru su najpopularnije ruske i italijanske ljubavne arije u izvedbi poznatih domaćih umjetnika koji nastupaju širom svijeta", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju organizatori, repertoar koncerata u Luštici Bay je pažljivo odabran, uz prave operske poslastice koje će zadovoljiti ukuse i vrsnih poznavalaca operske umjetnosti, ali i onih koji se tek upoznaju sa magijom opere.

"Posjetioci će imati priliku da čuju prave dragulje ruske i italijanske vokalne muzike, u izvođenju Nataše Jovović i Stevana Karanca, u pratnji Tee Đorđević za klavirom", naglašavaju u Luštica bay.

"Operski umjetnici su privilegovani mogućnošću da žive više života kroz junake koje tumače u svakom od naslova, a inspiraciju pronalaze svuda oko sebe. Opera je, dakle, život u životu", kaže Nataša Jovović.

Naredni koncert, 20. avgusta u 21 čas u Luštici Bay, nazvan je "Viva l'Opera Italiana".

Tenor Stevan Karanac, u klavirskoj pratnji Tee Đorđević, predstaviće publici najčuvenije operske arije u duhu venecijanskog karnevala. Kompozicije Rosinija, Verdija i Pučinija, razigrane melodije koje dočaravaju veseli i romantični italijanski svijet i duh i ono što danas nazivamo dolce vita, pravi su biseri operske muzike. Uz raskošan kostim i prirodnu scenografiju mediteranskog ambijenta Luštice Bay, publiku očekuje nezaboravno opersko veče. Stevan Karanac ističe da se veoma raduje što ovaj program može izvesti u Crnoj Gori, gdje je načinio neke od prvih koraka na operskoj sceni.

"Bogat muzički i kulturni program ovog ljeta u Luštici Bay osmišljen je tako da svaki posjetilac može naći nešto za svoju dušu. Koncerti popularnih pop pjevača smjenjuju se sa operskim arijama", kaže Maša Radulović, menadžerka korporativnih komunikacija u Luštici Development.

Repertoar operskog festivala je koncipiran sa namjerom da publika uživa u velikom broju popularnih arija u formi solističkih koncerata, u periodu kada se umjetnički događaji održavaju sa manjim brojem učesnika, ističe Radulović.

Koncerti se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Ulaz na ovo izvođenje je takođe besplatan.

Konačno, na koncertu 23. avgusta, na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom, nastupaju zajedno Nataša Jovović i Stevan Karanac, u muzičko-scenskom doživljaju, pod nazivom "Opera under the Stars".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније