Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.

02. 09. 2021. 08:33 >> 08:35

KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Počinje peta LiTeritorija

Peto izdanje regionalnog književnog festivala KIC-a “Budo Tomović” “Literitorija”, sa temom “Autorke u fokusu” biće otvoreno sjutra.

U okviru glavnog programa, od 21h, kroz razgovor i čitanja predstaviće se spisateljice Senka Marić, Dragana Mokan i Dragana Tripković, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića.

Programi festivala će se održavati u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u dvorištu Galerije Rista Stijovića.

Senka Marić piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavila je tri zbirke poezije i romane Kintsugi tijela i Gravitacije. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013, prva nagrada Zija Dizdarević 2000, te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

Dragana Tripković je rođena 1984. godine na Cetinju. Diplomirana je dramaturškinja. Jedna je od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije - ATAK, u čijoj realizaciji je producirala nekoliko pozorišnih i filmskih dokumentarnih projekata. Bila je dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu. Dramaturg je u Gradskom pozorištu u Podgorici. Uredinica je u Otvorenom kulturnom forumu i časopisu za književnost Ars. Objavila je više knjiga poezije u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Njemačkoj. Pjesme su prevedene na engleski, njemački, ruski, italijanski, poljski, letonski, makedonski i albanski jezik. Izvedene su joj drame “Mlijeko u prahu”, "Biljke za kraj", "Smjena" i “Love In The Olive Times”, od kojih su neke objavljene u njenoj zbirci dramskih tekstova „Kirka i druge drame”. Dobitnica je više književnih nagrada. Potpredsjednica je crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Dragana Mokan rođena je 1981. u Zrenjaninu. Živi i radi u Beogradu. Autorka je zbirke poezije Kako mi je prošlo vreme (2003), zbirke priča Pustite im laganu muziku (2019) i romana 33 sna (2021). Dobitnica je nagrada Ulaznica, Pčesa, Evenstar Festival Fantastike i finalista konkursa za poeziju i kratke priče Alma (Beograd) i Giuseppe Gioachino Belli (Rim). Poeziju je objavljivala u časopisima Savremenik (Beograd), Most (Sarajevo), Sveske (Pančevo), Sykoli (Budimpesta), Orbis (Kanjiža), Natron (Zrenjanin), Latica (Podgorica), Dometi (Sombor) kao i na Internet portalima: Libartes, čovjek-časopis, Afirmator, Astronaut.ba, Strane. Priče i pjesme su joj prevođene na engleski, francuski, češki i mađarski jezik.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

"Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde", naglasili su iz KIC-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније