Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

08. 09. 2021. 06:42   >>  07:49

POČINJE FIAT

Italijanski "Mobi Dik“ na Trgu nezavisnosti

Festival internacionalnog alternativnog teatra - FIAT počeće danas u 21 sat, na Trgu nezavisnosti italijanskom predstavom "Mobi Dik“, koju je režirao Stefano Te.

Direktorica festivala Ana Vukotić ukazala je na brojne izazove u realizaciji ovogodišnjeg FIAT-a, počev od finansijskih sredstava do obezbjeđivanja lokacija za izvođenje programa. Podsjetila je da su sredstva koja je FIAT dobio ove godine za realizaciju programa mala, ali da očekuje da će ostatak biti nadomješten kroz godišnji konkurs za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, čije je raspisivanje ove godine kasnilo zbog neblagovremenog usvajanja budžeta.

Vukotić je napomenula da je dio programa, koji je trebalo da bude održan na košarkaškom terenu u Njegoševom parku, zbog rekonstrukcije parka, u posljednjem momentu morao biti izmješten na terasu Muzičkog centra Crne Gore.

Uprkos pandemijskim okolnostima funkcionisanja, uprkos destrukciji i neprijateljstvu, selektorka Ana Vujošević poručila je da je novo izdanje FIAT-a, ipak, tu!

"Suočavanje sa apsolutnim zanemarivanjem kulturnog bića i njegovih potreba oslikava našu uznemirenu sadašnjost, ali ni to, kao ni izostanak adekvatne podrške, nije zaustavio još jedan FIAT", poručila je Vujošević.

Ona je kazala da je takmičarski segment ove godine izvanredan i raznovrsan, pa će fiatovska publika, kako je i navikla, narednih dana ponovo moći da vidi širok raspon umjetničkog izraza, od dramskog, tjelesnog…

Istakla je da se u selekciji našlo 13 izuzetnih predstava sa raznih strana svijeta, ali i da će prateći program biti bogat, a to znači da će FIAT publika ponovo uživati u brojnim muzičkim programima, filmskim projekcijama, književnim večerima, likovnim izložbama i kreativnim industrijama.

Ovogodišnja zvijezda festivala biće slavni koreograf Jozef Nađ, koji će se podgoričkoj publici predstaviti sa francuskom predstavom "OMMA“, u produkciji "Atelier 3+1“.

Pored pomenutih predstava ovogodišnju selekciju FIAT-a čine i: “Franc V. (Slovačka), “O Srđanu: Koje nacionalnosti je istina” (Srbija), “Tri sestre i Nataša P.” (Sjeverna Makedonija), “U amanet” (Crna Gora), “Tesla-prilagođavanje anđela” (Hrvatska), “Avgust” (Mađarska), “Ana Karenjina” (Crna Gora), “Krisolov” (Italija), “Dok smo vozili kratkim, kratkim linijama horizontal” (Francuska), “Ceremonija čaja” (Kipar) i “Wunder tandem” (Italija).

Na današnjoj konferenciji za medije, sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović ukazala je na značaj finansijske i logističke podrške koju Glavni grad kontinuirano pruža FIAT-u.

Vanja Kovačević, RTCG 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније