Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

13. 09. 2021. 22:56   >>  22:57

FIAT

Sjutra "Ana Karenjina" i koncert omaž Morikoneu

Predstava “Ana Karenjina” Dramskog studija “Prazan prostor” i Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, biće izvedena sjutra veče 14. septembra, u 19 sati, u KIC “Budo Tomović” (sala Dodest), a kao dio Festivala internacionalnog alternativnog teatra.

Kako ističu organizatori, iako je riječ o književnom klasiku iz 1870. godine koje je doživjelo mnoge adaptacije, ova priča uspješno koketira sa modernim vremenom.

"Čitajući bezvremenu Tolstojevu priču, kako je tema i nalagala, autorska ekipa stajala je pred samom ljubavlju. I to ljubavlju, u smislu neistražene teritorije, na koju se svaki put ulazi kao da je prvi put treba otkriti, mapirati i iscrtati kroz nju karte za nove ljude koji će je ispočetka otkrivati i ponovo uvoditi neke nove ljude koji će sve to morati da rade iznova", navodi se u najavi predstave.

Režiju potpisuje Mirko Radonjić, dramaturgiju Ilija Đurović, autor muzike je Ilija Gajević, kostimograf Lina Leković, producentkinja je Marija Backović, a asistentkinja režije Hana Rastoder.

U predstavi igraju Sanja Vujisić, Pavle Prelević, Aleksandar Gavranić

U okviru muzičkog dijela FIAT-a, u Muzičkom centru Crne Gore (terasa) u 22 sata Crnogorski simfonijski orkestar Crne Gore prirediće omaž koncert posvećen Eniju Morikoneu, jednom od najvećih kompozitora filmske muzike, a povodom godišnjice njegove smrti.

Na repertoaru koncerta kojim će dirigovati Iker Sančez Silva (Španija) naći će se djela iz filmova "Misija“, "Posljednji Mohikanac“, "Cinema Paradiso“ i dr.

"Crnogorski simfonijski orkestar je okosnica muzičkog života u našoj zemlji i jedan od najznačajnijih generatora razvoja savremene crnogorske kulture. Iker Sančez Silva debitovao je dirigujući Nacionalnim orkestrom Baskije 2007. godine. Od tada je rukovodio nekim od najboljih orkestara u Španiji i Portugalu, kao što su: Simfonijski orkestar Tenerife, Nacionalni orkestar Bar-selona, Simfonijski orkestar Bilbao, Filharmonija Oviedo, Simfonijski orkestar Casa da musica – Porto (Portugal), Španski nacionalni orkestar JONDE. U periodu od 2007. do 2009. godine bio je asistent dirigenta Simfonijskog orkestra Bilbao. Sarađivao je sa: Bostonskim simfonijskim orkestrom, Fil-harmonijom iz Los Anđelesa, Kraljevskom filharmonijom Liverpula i BBC filharmonijom kao asistent dirigenata: Rafaela Fribeka de Burgosa, Vasilija Petrenka, Huanho Mena, Pabla Gonzalesa, Gintera Herbiha i Mihaila Jurov-skog. Od 2017. umjetnički je direktor orkestra Bilbao Sinfonietta", navodi se u saopštenju.

U okviru likovnog programa FIAT-a do 16. septembra biće postavljena izložba “Ljudi”, Milana Medića u Kulturnom centru 201 Engaging space, Ul Kralja Nikole 10, Podgorica.

Na terasa KIC-a od 20 do 24 sata, u okviru segmenta kreativnih industrija FIAT-a, svake večeri je izložena postavka radova pod nazivom “Ptičica” autorke Ane Stanovnik.

U okviru pratećeg muzičkog segmenta FIAT-a, svake večeri, po završetku drugih programa, na terasi KIC "Budo Tomović” FM MIRDA radijski DJ i producent koji će klasičnim i prepoznatljivim melange-om muzičkih stilova i podžanrova biti zadužen za muzičku atmosferu tokom cijelog festival.
Ulaz na sve programe FIAT-a je besplatan.

FIAT se i ove godine organizuje uz puno poštovanje svih epidemioloških mjera, koje je za održavanje kulturnih događaja propisao Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније