Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

16. 09. 2021. 11:07   >>  11:08

FESTIVAL GITARE NIKŠIĆ

Koncerti Koste, Vreća, Crnogorskog simfonijskog orkestra...

Međunarodni festival gitare Nikšić 2021. ove godine održaće se od 20. do 24. septembra, a u okviru 16. izdanja u Nikšiću će nastupiti velike svjetske i evropske gitarske zvijezde, ali i poznati regionalni i domaći izvođači. Festival će 20. septembra u 20h tradicionalno biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Kako ističu organizatori, ovoga puta orkestrom će dirigovati španski dirigent Iker Sančez Silva, a izvešće Koncert za gitaru i orkestar poznatog španskog kompozitora 20. vijeka Hoakina Rodriga.

Kao solista na gitari nastupiće Marcin Kuzniar iz Poljske, ovogodišnja Eurostrings zvijezda, pobjednik Međunarodnog takmičenja gitarista Tivat 2021. Koncert će se održati u Nikšićkom pozorištu.

"Drugog dana festivala, 21. septembra, takođe u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20h, nastupiće jedan od najdarovitijih brazilskih umjetnika svih vremena – Jamandu Kosta. Ovaj virtuoz na gitari sa sedam žica trenutno je jedan od najpoznatijih izvođača ove južnoameričke zemlje, koji iza sebe ima 28 albuma i četiri DVD izdanja. Stvorio je poseban stil koji opisuju kao izuzetan spoj 'tipične muzike sa juga Brazila, Chora i Sambe, sa akrobatskim pasusima, visokim tempom, a opet vrlo delikatnim i melodičnim komadima'", navodi se u najavi.

Nakon muzičara iz Brazila, publika će imati priliku da 22. septembra isprati nastup mladog mađarskog gitariste Marsela Nikmena, koji će se od 20h održati u dvorani nikšićke Muzičke škole. Dan kasnije, u istom terminu u Muzičkoj školi nastupiće crnogorski učenici i studenti gitare.

"Velika završnica festivala biće koncert Boža Vreća, koji će u Nikšićkom pozorištu nastupiti 24. septembra od 20h. Poznati izvođač, autor i kompozitor sevdalinki iz Bosne i Hercegovine istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor ove vrste muzike. Cijena karte za koncert Boža Vreća iznosi 10 eura i može se rezervisati pozivom na biletarnicu Nikšićkog pozorišta. Svi drugi koncerti na festivalu su besplatni, s tim što je zbog ograničenih kapaciteta usljed aktuelnih epidemioloških mjera svakako potrebno rezervisati mjesta pozivom na broj biletarnice pozorišta", objašnjavaju organizatori.

Festival realizuje NVO "Anagastum Guitar Society“, uz podršku Muzičkog centra Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, Opštine Nikšić i JU "Nikšićko pozorište“.

Nikšićki festival sa Međunarodnim takmičenjem gitarista u Tivtu pod pokroviteljstvom su Evropske unije, tj. dio su platforme "Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative", koja se jednim dijelom finansira iz budžeta EU programa Kreativna Evropa. Projekat predstavlja partnerstvo gitarskih festivala iz Evrope koji su fokusirani na davanje podrške mladim talenatima na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do šire međunarodne publike. Od ove godine NGF je postao i “zeleni festival” što znači da svoje postojanje usklađuje sa principima očuvanja životne sredine.

Kako najavljuju organizatori, Festival će se realizovati u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim mjerama i preporukama institucija, te će publika koncertima moći da prisustvuje samo ukoliko ispunjava jedan od propisanih uslova iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније