Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 09. 2021. 12:46   >>  12:47

DODIJELJENE NAGRADE

Predstava "OMMA" Jožefa Nađa najbolja na FIAT-u

Oficijelni takmičarski segment 24. izdanja Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2021. završen je sinoć dodjelom nagrada o kojima je ove godine odlučivao žiri u sastavu: koreografkinja i balerina Sonja Vukićević (predsjednica), dramaturškinja Dragana Tripković, glumica Žana Gardašević-Bulatović i glumac Dejan Ivanić.

Nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je jednoglasno predstavi „OMMA“ u režiji Jožefa Nađa, i u produkciji Ateljea 3+1 iz Francuske.

„Predstava „OMMA“ ekspresivnim pokretom, glasom, delikatnim elementima korišćenim u ovom kompletnom djelu, omogućava jednostavnu identifikaciju sa iskonskim plesom koji povezuje čovječanstvo. Predstava „OMMA“ transponuje vještinu plesačkog izraza, rediteljske vještine, uz adekvatnu muzičku komponentu, u duboki emotivni i umjetnički dojam“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Slobodan Milatović“ za najbolju režiju dodijeljena je Jožefu Nađu, za predstavu „OMMA“ u produkciji Ateljea 3+ 1 iz Francuske.

„Inteligentna i izazovna rješenja reditelja Jožefa Nađa, otvorila su sasvim novi prostor u gledanju i doživljaju pozorišnog djela. Jožef Nađ, reditelj prepoznatljivog rukopisa ovom režijom se izmjestio u sferu istraživanja i eksperimenta sa različitim tradicionalnim pokretima naroda i plemena koja su začetnici kulture koju poznajemo danas“, obrazložio je žiri.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, dodijeljena je glumici Sanji Vujisić za ulogu u predstavi „Ana Karenjina“, u režiji Mirka Radonjića, u produkciji „Praznog prostora“ iz Podgorice i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ sa Cetinja.

„Uloga koju ostvaruje mlada crnogorska glumica Sana Vujisić u izuzetno zahtjevnom zadatku koji je postavljen pred nju u predstavi „Ana Karenjina“, upućuje na glumicu raskošnog umjetničkog aparata, koja hrabro i iskreno u prvi plan iznosi klasičnu dramsku situaciju na inovativan i alternativan način“, obrazložio je žiri.

Nagrada za najbolju mušku ulogu, ravnopravno je dodijeljena Robertu Kobezdi za ulogu u predstavi „Franc V“ slovačkog pozorišta „Actores Town Theatre“ i Mariosu Joanu za ulogu u predstavi „Ceremonija čaja“ kiparskog pozorišta „Srsly Yours“.

„Delikatnim i suptilnim glumačkim elementima Robert Kobezdi igra nježnog i učtivog čovjeka kakvog današnji svijet ne očekuje, čija se uloga uz besprijekornu igru ansambla predstave potcrtava.

Neviđenom suptilnošću koreografskom i glumačkom Marios Joanu je odigrao Japanku koja nam objašnjava u kakvom svijetu živimo. Ta suptilnost je doprinijela da uvidimo monstruoznost svijeta u kojem živimo i njegove pervertirane vrijednosti“, obrazložio je žiri.
Specijalna nagrada za savremeno čitanje dramske klasike dodijeljena je reditelju Mirku Radonjiću, za predstavu „Ana Karenjina“ pozorišta „Prazan prostor“ iz Podgorice i Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja.

„Predstava „Ana Karenjina“ se može svrstati u jedan od važnijih pozorišnih iskoraka u sferi crnogorske alternativne scene, koji upućuje na dobro promišljanje što znači pozorište danas i koja su njegova moguća sredstva djelovanja“, saopštio je žiri.

Žiri se osvrnuo i na cjelokupno izdanje ovogodišnjeg FIAT-a riječima:
„Festivali su ono vrijeme koje izdvojimo kako bismo se posvetili ljudima... A pozorište, kao neatraktivna umjetnost, već je nepristojno dugo na marginama i vremena i ljudskosti. Danas kada smo mimo granica razuma, primorani na novo prilagođavanje u svakom smislu Festival internacionalnog alternativnog teatra, pokazuje upravo spremnost pozorišta da demonstrira kreativni odgovor na krizu koja nas je snašla, a na koncu i civilizatorski odgovor. U njemu su sadržani solidarnost, potreba za okupljanjem, zajedništvom i razmjenom emocija. Upravo je namjera ovogodišnjeg FIAT-a bila da u vanrednim uslovima vrati draž igre i magiju teatra u poznat prostor grada, đe mu je oduvijek i bilo mjesto. Ovogodišnja FIAT-ova selekcija, osim što se opire novim konceptima komunikacije ili njenog odsustva, nudi svježu i dragocjenu sadržajnost podgoričkoj publici. Stav je žirija, ali i nezaobilazan komentar publike da su upravo selektovane predstave iz Italije, Slovačke, Francuske, Kipra, Crne Gore itd. hrabrost i svojevstan podvig. Stoga, bilo je malo nagrada koje su se mogle dodijeliti ove godine onima koji ih zaista zaslužuju“.

FIAT će zvanično biti završen danas, tradicionalnim druženjem i performansom „Živa voda“ u Dabovićima, zavičaju jednog od osnivača FIAT-a, reditelja Slobodana Milatovića. Voz za Daboviće polazi u 12:55 sa podgoričke željezničke stanice, a povratak je u 20:20 sa stanice Dabovići. Performans će izvesti Tamara Vujošević-Mandić i Julija Milačić-Petrović Njegoš.

Zahvaljujući bogatoj i kvalitetnoj selekciji različitih programa u okviru ovogodišnjeg FIAT-a publika je proteklih deset dana bila u prilici da vidi teatre i umjetnike iz Italije, Francuske, Slovačke, Mađarske, Kipra, Španije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i zemlje domaćina Crne Gore. FIAT je ove godine uspio da otkrije neke nove scenske prostore u gradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније