Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.L.B. ]

24. 09. 2021. 17:16 >> 17:17

166 PJESAMA

Promovisana knjiga “Gramofon na jednu noć”

Zbirka pjesama “Gramofon na jednu noć” promovisana je u dvorištu kuće Rista Stijovića u Podgorici. 166 pjesama grupisano je u 12 vinila - po mjesecima tokom prve pandemijske godine, kada su i izašle iz pera Tatjane Ćalasan. Poezija reflektuje unutrašnji svijet autora.

U zbirci “Gramofon na jednu noć” pratimo tok jedne ljubavne priče, ali i sklapamo mozaik o životu Tatjane Ćalasan i ljudima koji su u njemu ostavili trag.

Takođe nas, profesorski, jer ona je profesorica njemačkog jezika, provodi kroz svijet muzike, filma, književnosti, putovanja.

“Svaki od ovih songova, a mislim da se to i ritmički može osjetiti i emotivno, je jedan naboj koji dođe u pet sekundi koji ja izustim i zaokružim i zaista pjesme u ovoj formi i ovom obliku su gotovo identične onoj prvoj verziji”, kaže Ćalasan.

Recenzentkinja knjige Jasna Tatar Anđelić opisala je “Gramofon na jednu noć” riječju putovanje.

“Vi putujete kroz vrijeme, jer Tanjina erudicija čini da možete krenuti od korjena Konstantinopolja, pa stići do savremene Njemačke, ili savremene Crne Gore”, kaže Tatar Anđelić.

Stihove Tatjane Ćalasan su govorile glumice Vesna Vujošević Labović i Ivana Mrvaljević.

Tatjana Ćalasan nam donosi zbirku poezije drugačiju od onih na koje smo navikli: od naslova zbirke i pakovanja, preko ilustracija akademske slikarke Sanje Raonić, stihova koji bi se lako mogli naći na albumu nekog uglednog muzičara.

“Gramofon na jednu noć” potvrđuje da, kao što je vinil najbolji i najpouzdaniji nosač zvuka, tako i suština poezije, bez obzira na promjene u načinu predstavljanja, ostaje ista.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније