Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Dejan Kandić, TVCG

05. 10. 2021. 20:21 >> 20:36

NACIONALNI DAN BIBLIOTEKA

Zbog interneta i korone knjiga u izazovnoj eri

Biblioteke i čitaonice u izazovnoj eri Interneta i pandemije korona virusa sve rjeđe su posjećene. Knjiga kao da gubi primat, ali strastveni knjigoljupci, ipak, preferiraju štampana izdanja koja, kako kažu, imaju svoju dušu, miris i formu što fali elektronskim izdanjima.

"Član sam biblioteke od srednje škole i ova Ustanova je za mene i mnoge Pljevljake imala važnu ulogu u obrazovanju, vaspitanju... Za mene je ovo hram knjige", kaže Zdravko Petrović oficir u penziji, strastveni knjigoljubac.

Knjige bira po preporuci prijatelja, pročitanoj kritici, ali se vraća i djelima koja nanovo iščitava.

"Nove tehnologije su nešto što prate čovječanstvo i civilizaciju i to je stvar od koje ne možemo pobjeći. Ali sigurno će knjiga imati uvijek prostora. Da li će to biti kritična masa ili zaljubljenici, teško je o tom govoriti, ali se bez nje neće moći", smatra Petrović.

Nikad bogatiji književni fond pljevaljske biblioteke i nikada manje korisnika. Internet i korona prijete da biblioteke i knjigu stave u drugi plan.

Direktorica JU Narodna biblioteka "Stevan Samardžić“ Đina Bajčeta ističe da usluge Biblioteke koristi oko 500 korisnika, ali da nijesu zadovoljni.

"Mislim da je korona dosta štete nanijela i učinila da što manje ljudi dolazi", kaže Bajčeta.

Do novih knjiga Biblioteka stiže bez problema, uz dobru saradnju sa osnivačem, ali i građanima i u toku godine kako je kazala, nabave oko 1.000 knjiga kupovinom, a isto toliko i poklonom sugrađana.

Zdravko, u ovom izazovnom vremenu za knjigu, a na Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, ima jasnu poruku:

"Čitajte knjige. Ja se sad sjetih Danila Kiša i 'Grobnice za Borisa Davidoviča' i priče 'Psi i knjige', kad one knjige bacaju sa polica i kad ih gaze, on kaže: 'da su čitali moje knjige našli bi hiljadu razloga da me ubiju i isto toliko melema da izliječe svoju mržnju i svoju dušu'", ističe Petrović.

Svih 17 narodnih biblioteka širom Crne Gore danas su besplatno učlanjivali studente, a jedan od ciljeva obilježavanja ovog dana je podsjećanje javnosti na važnost učešća biblioteka u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније