Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 12. 2013. 09:37 >> 09:37

SINOĆ U BEOGRADU

Dodijeljene Pjerove nagrade za karikaturu

U Beogradu je sinoć otvorena izložba karikatura, a najboljom je proglašena karikatura Aleksandra Blatnika, bez riječi koja, aludirajući na ekonomsku situaciju u Srbiji, prikazuje dvojicu prosjaka na ćošku ulica „Proloterska“ i „5. oktobar“.

 

Na 46. Konkursu karikature za nagradu „Pjer“ učestvovala su 134 autora sa 606 radova, piše Anadolija. Pjer je danas jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu koji je uspio da održi kontinuitet.

Otvarajući izložbu direktor Večernjih novosti, koje sprovode konkurs, Ratko Dmitrović je rekao da 46 godina najbolji jugoslovenski, a nakon raspada najbolji srbijanski karikaturisti šalju radove Večernjim novostima i "sanjaju Pjerovu nagradu".

„Ovogodišnja konkurencija bila je dostojna velikog Pjerovog imena. Neki autori, raniji dobitnici nagrade, poslali su karikature koje se mogu svrstati u sam evropski vrh ove vrste umjetnosti i što samo govori da srpska karikatura nije na izdisaju, što neki misle“, rekao je Dmitrović, ističući da „autori karikatura doprinose pobjedi nad trivijalnosti i primitivizmu koji nas zaskače svakoga dana sa TV ekrana i stranica štampe“.

Dobitnik prve nagrade Aleksandar Blatnik, ističući da je "Aeksandar, ali ne Vučić", rekao je da je prije nekoliko godina dobio dojavu da ga prisluškuju.

„Zamislite prisluškuju karikaturistu. Sretnem načelnika tog odjeljenja i kažem mu da me ne prisluškuju, nego da me sluša jer će možda nešto i da nauči“, rekao je Blatnik, zahvalivši se Večernjim novostima na saradnji dužoj od 40 godina.

On je rekao da je žiri "imao sluha da nagradi njegovu karikaturu bez riječi“ koja je, kako je istakao, „audio-video“ i predstavlja vapaj malog čovjeka.

Srebrnog „Pjera“ dobio je Goran Milenović za karikaturu putokaza „Vukovar ćirilicom i latiniciom“, a treće mjesto je osvojio Tošo Borković za karikaturu „Vrpca“.

Nagradu za portret-diploma Pjer dobio je Milorad Jevtić koji je prikazao portet glumca Đuze Stojiljkovića. Nagrade se sastoje iz plakete, diplome i novčanog iznosa od 100, 50 i 30 hiljada dinara i 40 hiljada dinara za portret. Laureat „Pjer“ je ustanovljena 1967. godine u čast Petru Pjeru Križaniću koji bio poznati jugoslovenski karikaturista, pisac i esejista.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније