Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

06. 10. 2021. 19:19   >>  19:32 1

NA SAJMU KNJIGA

Roman Ivane Bulatović "Praćerka"

Roman "Praćerka" književnice Ivane Bulatović, predstavljen je na štandu izdavača "Partizanske knjige" na sajmu knjiga u Podgorici.

Kako ističe profesor Zoran Živković, roman je veoma originalno književno djelo koje na fonu komičnih zgoda i nezgoda jedne mlade Amerikanke koja uči srpski, jezik svojih predaka, priča uzbudljivu priču o otkrivanju dobro čuvane porodične tajne, istorijskom prokletstvu i – nadasve – o sazrevanju i stasavanju uprkos svim okolnostima.

Dana Jovanović glavna junakinja priče ima namjeru da pronađe svoje korijene, ali i da se domogne nečega što ona označava kao "srpska duhovnost". Uvalila se u ozbiljnu narkomaniju, a put izlječenja je vodi kako ona misli i vjeruje do Matice.

"Prilikom ovakvog poduhvata, a nije on prvi s kojim se susrećemo u srpskoj književnosti, zapravo su neka od njenih ključnih mjesta napisana u skladu s poštovanjem navedenih spiritualnih i nacionalnih toposa, Dana Jovanović kreće iz hendikepa – ona ne vlada jezikom koji joj je neophodan ne bi li se realizovala na najmanje dva očekivana nivoa: privatnom (porodičnom) i nacionalnom (kolektivnom). Negdje na ovom svijetu, razmišlja ona, mora da postoji mjesto na kom bi i ona, takva kakva je, morala da se ukorijeni. Ali kako se snaći na takvom mjestu, u Republici Srbiji, a ne govoriti srpski? I to je ono što junakinja Ivane Bulatović, na način nezabilježen u našim književnostima radi: uči srpski", objašnjava srpski romanopisac, autor kratkih priča Srđan Srdić.

Ivana Bulatović je diplomirala na FDU, u Beogradu, 1999, na Odsjeku za pozorišnu i radio režiju.

Zbirka “Ruska i druge priče“, objavljena je u "Nolitovom" izdanju 2009. Objavljivala je priče u "Koracima", "Poljima", "Sarajevskim sveskama", "Gradini". Živi u Beogradu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније