Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ I. P. ]

06. 10. 2021. 22:42 >> 22:44

OTVOREN SAJAM

Kultura i dalje prijeka potreba čovjeka

Sedmi Internacionalni sajam knjiga otvoren je u podgoričkoj Bemaks areni. Na sajmu koji je otvorio njemački pisac, novinar i publicista Mihael Martens, a koji će trajati do 10. oktobra, predstaviće se 50-ak izdavačkih kuća. U fokusu će, po riječima organizatora i urednika programa, biti najznačajnijI autori iz zemlje i regiona, ali i pitanja i problemi preko kojih bi, najradije, kako kažu, prešli vezanih očiju.

Četrdeset sedam izdavačkih kuća – 24 iz Crne Gore, 13 iz Srbije, sedam iz Bosne i Hercegovine, po jednu iz Hrvatske, Italije i Austrije i 24 prateća programa - promocije, razgovori sa autorima, prezentacije izdavačkih kuća - u najkraćem je opis Sedmog internacionalnog sajma.

Sajam ove godine želi da ukaže da i pored svih problema koje je donijela pandemija, kultura i dalje predstavlja prijeku potreba čovjekova.

Otvarajaću sajam gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković podsjetio je na tri oktobra - onaj 1961. kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu, zatim na oktobar 1991. kada je rat već bijesnio na SFRJ prostorima, kada je kako, kaže granatiran i Dubrovnik, i na oktobar 2021. kada se, zahvaljući knjizi i Mihaelu Martensu, ponovo vraćamo Andriću i lijepoj književnosti.

Nakon zvaničnog otvaranja, upriličen je razgovor Martensom u kojem je dominantno bilo riječi o životu i djelu Iva Andrića.

Internacionalni sajam knjiga u Bemax areni trajaće do 10.oktobra.

Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније