Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J. [ PR CENTAR ]

12. 10. 2021. 11:14   >>  11:15

IVANOVI DNEVNICI

Izložbom Ivana Velimirovića otvorena Neđelja Ponosa

Izložbom fotografija crnogorskog akademskog umjetnika Ivana Velimirovića, pod nazivom „Ivan’s Diaries“ („Ivanovi Dnevnici“) u konceptualnom prostoru „201“, zvanično je otvorena Neđelja Ponosa i 9. Montenegro Prajd.

Čast otvaranja izložbe Velimirovićevih autoportreta kao i uvodna riječ pripali su umjetnici i članici Organizacionog odbora Montenegro Prajda Nadi Vojinović, koja poručuje da nam Velimirović svojom izložbom omogućava da na interaktivan i emotivan, a krajnje ličan način prodremo duboko u sebe i svoje misli.

„Kao fotografkinja koja se često izražava autoportretima, tvrdim da ovakav vid fotografisanja ogoli autora/ku, postavljajući ga/je u ranjivi položaj, ne znajući kakve će reakcije izazvati. Sve to zarad lične i jedinstvene konekcije sa publikom koja treba da otvori mnoga pitanja a ujedno i pruži odgovore“, poruka je Vojinović.

Prema njenim riječima, izložba je svojevrsna spoznaja samog sebe, analiza indetiteta, seksualnosti, roda i mentalnog zdravlja, odnosno želja za otkrivanjem sebe, svojih emocija, svog duha i njegove kuće, to jest – tijela.

„Vjerujem da su svi ovdje prisutni barem jednom, na neki način, vodili dnevnike i svjesni su koliko su oni privatna stvar. Ivan nam kroz ovu izložbu pokazuje da njegov dnevnik nije takav, već javan i pristupačan svima na njegovom Instagram profilu. On želi da kroz svoj fotografski dnevnik ponudi, koliko je to moguće, objektivnu ili bar iskrenu sliku o sebi. On nije tu da konstruiše lažni indetitet već da mu pomogne, da ga i sam prepozna, prihvati i afirmiše, nadajući se da će se i drugi prepoznati u sličnim načinima razmišljanja i situacijama“, navodi Vojinović.

Pozvala je i sve prisutne da se posmatranjem fotografija prisjete one ljubavi koja je najbitnija, ljubavi prema sebi.

„Definitivno ćemo biti tu da ovogodišnjim prajdom, a u skladu sa sloganom „Ljubav, Ljudi!“, širimo ljubav, kako prema sebi tako i prema drugima“, poručila je Vojinović.

Autor fotografija nije želio oduzimati publici previše vremena od interakcije sa njegovim fotografijama, te je kratko poručio da ovakvu vrstu autoportreta nije lako uraditi i izložiti u Crnoj Gori, ali i da je on tu da inspiriše, i kako se nada, time pruži priliku nekim novim i hrabrijim generacijama umjetnika da i oni učine isto i da na ovaj način ogole svoju intimu.

Vojinović je zahvalila organizatoru izložbe Kvir Montenegru kao i konceptualnom prostoru „201“ koji je prostorije ustupio izložbi.

Iz organizacije Kvir Montenegro poručuju da su i više nego zadovoljni ovogodišnjim programom Neđelje Ponosa kao i odazivom publike na sinoćnoj izložbi. Zahvalili su Velimiroviću što je svoje povjerenje i čast organizovanja inspirativne izložbe ustupio upravo njima.

Iz organizacije podsjećaju da je 9. Povorka Ponosa predviđena za 16. oktobar od 15 sati kod spomenika kralju Nikoli u Podgorici. Od spomenika, okupljeni će se kretati bulevarom Sv. Petra Cetinjskog, proći ulicom Stanka Dragojevića, Bokeškom i ulicom Slobode, nakon čega će se vratiti kod spomenika kralju Nikoli.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније