Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

22. 10. 2021. 20:04 >> 20:06

U PONEDJELJAK U CNP-U

Premijera predstave “Policajci“

Premijera predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, biće izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Na današnjoj konferenciji za novinare govoreći o ključnim odrednicama drame koje su opredijelile direktora Marka Baćovića i Savjet CNP-a da uvrste ovo djelo u repertoarski plan za 2021. godinu, PR CNP Zorana Kralj je istakla da iako je drama napisana 1958. godine u post-staljinističkoj komunističkoj Poljskoj, ona ne gubi ni danas na aktuelnosti, uz sve promjene istorijskih, društvenih i ideoloških okolnosti, te i dalje živo, vješto i precizno progovara o strahu, podaništvu, totalitarnim društvima i o prirodi svake vlasti.

Kralj je podsjetila da je ova drama prvi put postavljena u CNP-u 1962. godine, u režiji Petra Perišića.

Naglašeno je da i ovaj angažman Aleksandra Jovanovića potvrđuje politiku Pozorišta koja pozicionira Scenu Studio kao, između ostalog, i prostor za mlade reditelje, pozorišne stvaraoce i profesionalce.

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom.

“U pitanju je strah od slobode u zatvorenom i zarobljenom društvu, strah koji parališe, inhibira i kvari ljudsko lice i daje mu upravo neke groteskne crte, po čemu je Mrožek decenijama svog stvaralaštva bio i prepoznat, dajući jednu iskrivljenu, a za njega sasvim normalnu sliku svijeta. Pokušao sam da čitajući 'Policajce' žanrovski (mada je danas o žanrovima teško govoriti) kao političku tragikomediju sa određenim elementima groteske učinim dovoljno jasnom, razumljivom i plastičnom, imajući na umu i sam tekst koji je veoma zgusnut, zbijen, jezički komplikovan i kodifikovan tako da u zajedničkom radu u ovako maloj ekipi dođemo do te željene komunikativnosti sa publikom”, kazao je mladi reditelj na konferenciji za novinare.

Srđan Grahovac, kojem je povjerena uloga šefa policije je istakao da u tekstu ima mnogo prostora za glumački izraz.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније