Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 11. 2021. 15:59   >>  16:00

"PROTEKCIJA"

Gostovanje predstave NP Sarajevo večeras u CNP-u

U Crnogorskom narodnom pozorištu danas je održana konferencija za novinare povodom gostovanja predstave "Protekcija" Branislava Nušića, Narodnog pozorišta Sarajevo. Ovo je prvo regionalno gostovanje predstave u režiji Kokana Mladenovića, a realizuje se u okviru obilježavanja stote godišnjice rada i postojanja najveće teatarske kuće u BiH.

Predstava "Protekcija”, premijerno je izvedena 21. oktobra ove godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, sto godina nakon njegovog otvaranja i izvođenja.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorka Irena Popović Dragović, dramaturškinja Džejna Hodžić, lektorka Mirela Latić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić, inspicijent Mustafa Zrnić, a suflerka Esmeralda Abdijević.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić. Muzičari su: Ana Petrović, Dominik Rob i Filip Soldat.

"Za gostovanje jednog pozorišta u drugim gradovima i državama, za saradnju i razmjenu među teatrima nije potreban poseban povod, ali ovo gostovanje Narodnog pozorišta u Sarajevu večeras u Podgorici ima izrazito svečarski karakter. U pitanju je obilježavanje jednog velikog i značajnog jubileja za svaki teatar – 100 godina rada NP Sarajevo. Zadovoljstvo nam je što će upravo predstava 'Protekcija' kojom NP Sarajevo obilježava svoj jubilej, imati svoju regionalnu premijeru u Crnogorskom narodnom pozorištu. Podsjetiću i na jednu važnu činjenicu, a to je da je CNP nakon rata u bivšoj Jugoslaviji pokušavajući da uspostavi pokidane kulturne veze gostovalo u svim ex jugoslovenskim republikama, i da je jedna od prvih adresa bila Sarajevo i Narodno pozorište Sarajevo. Dobri i bliski odnosi naša dva teatra potvrđeni su kasnije i kroz potpisivanje protokola o saradnji, pa je tako i publika u Sarajevu i u Podgorici imala brojne prilike da vidi najbolja pozorišna ostvarenja ove dvije kuće. I ovo gostovanje pokazuje napor i namjeru oba upravnika, i Dina Mustafića i Marka Baćovića, da se naša saradnja u narednom periodu unaprjeđuje i intenzivira“, kazala je PR nacionalnog teatra Zorana Kralj.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je najavio repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo do kraja pozorišne sezone. On je istakao da je ovo gostovanje samo nastavak jedne veoma dobre saradnje između Narodnog pozorišta Sarajevo i Crnogorskog narodnog pozorišta.

“Ovo gostovanje je dobra prilika za osmišljavanje planova koji će još više povezati naša dva pozorišta. Želja nam je da, inače dobru saradnju unaprijedimo i intenziviramo kroz neke druge vidove saradnje kao što su koprodukcije, zajednički projekti, izmjene autorskim timova, umjetnika, uprizorenje drama crnogorske i bosanske književnosti.
Siguran sam da će biti privilegija i za crnogorsku pobliku kao i za sarajevsku da se upozna sa cjelokupnom produkcijom naših teatara, a biće nam posebno zadovoljstvo da gostujemo sa onim umjetničkim segmentima kojih još uvijek nema u CNP-u, a to su opera i balet” rekao je Mustafić.

Predstava će biti prikazana večeras u 20 sati.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније