Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 11. 2021. 07:53   >>  07:58

KOLAŠIN

Lazović se predstavio zbirkom anegdota

Nakon dva naslova poezije i jednim anegdote „Zbogom sirotinjo“ sinoć se u kolašinskom Centru za kulturu novinar i pjesnik Vladimir Lazović predstavio sa zbirkom anegdota „I ban bi ga jeo“ o kojoj su govorili novinar Dražen Drašković, direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić i Boško Vlahović. Na kraju književne večeri u ime Lazovićevih kolega iz Radija Crne Gore povodom njegovog odlaska u penziju , uz prigodne poklone, za dugogodišnju plodonosnu saradnju zahvalio se Mirsad Rastoder.

Vladimir Lazović radi na anegdoti i tako dolazi do pitke i jasne forme. Kao da između negovih napisanih riaječi ,postoje neke pauze slične onima kada se anegdote pričaju i kazuju, kazao je novinar Dražen Drašković.

„Anegdote dočaravaju i približavaju te otišle ,romantičarske i bezazlene godine, One su retrospektiva vremena kojeg je autor dominantno doživio a nešto što je čuo i zapamtio. Od poratne gladi, zadruga, školovanja, zapošljavanja, prvih telefona i televizora do sadašnjeg vremena koje nemilosrdno razdvaja i otuđuje čovjeka i čemu usu između ostalog brana i Lazove anegdote. Kao hroničar,Lazo naslaže anegdote koje šesto nijesu samo razlog smijeha već i promocija i potvrda rijetke mudrosti naših ljudi“, istakao je Drašković.

Autor dobro poznaje i prepoznaje vedar i zdrav duh svog zavičaja, njegovih žitelja njihovu oštroumnost dovitljivost, vjekovnu borbu za život i trajanje. Sa duhom gorštaka, iskustvom uspješnog novinara, sa zrelošću kreativca Vlado je uvijek u svom narodu i sa svojim narodom, druđi se istrašuje i ima potrebu da ono što čuje zabilježi, istakla je direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić.

“Priče i likovi u anegdotama su stvarni ništa nije izmišljeno ili dodato, time što ih zapisuje Vlado im prodžava rok trajanja, nastoji da ih otrgne od zaborava I ostavi budućim generacijama kao prave I trajne mudrosti”,kazala je Iličković.

Knjiga sadrži 101 anegdotu sve su pune neobičnih obrta često sa opomenom ili upozorenjem vrednijem od ustaljenog moralisanja u njima se odslikava svo bogatstvo narodnog duha kolašinskog kraja.

O školskim danima i tadašnjim dogodovštinama dva školska druga uz taktove poznate Šobićeve pjesme “Od druga do druga”, govrio je Lazovićev drug iz odjeljenja Boško Vlahović.

Prva knjiga anegdota inicirala je drugu, kaže autor zbirke “I ban bi ga jeo”. Čitajući prvu knjigu mnogi Kolašinci su se prisjećali i sami mu donosili priče koje je on brusio i kasnije koričio, kaže Lazović.

“To su anegdote Kolašinaca koji su ih stvarali pisali, ja sam ih samo sakupio i prilagodio. Smijeh je nešto što nam je uvijek neophodno a pogotovo u vremenima sa mnogim ograničenjima I rizicima po zdravlje”, kaže Lazović.

Dobro bi bilo da sledeća Lazovićeva knjiga anegdota bude ispunjena sadržajima iz novinarskog života, jer se i tu ima šta reći i napisati, istakao je autorov kolega Mirsad Rastoder koji je u ime Radija Crne Gore uručio prigodne poklone Vladimiru Lazoviću povodom njegovog odlaska u penziju, gdje će, kako je rekao moći na miru da nastavi da se bavi književnim radom.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније