Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

19. 11. 2021. 14:10   >>  14:11

FILMSKI CENTAR CG

U kulturnim centrima zastarjela tehnika, digitalizacija bioskopa prioritet

Mogućnosti prikazivanja projekcija u većini kulturnih centara na sjeveru Crne Gore je ograničena i nepovoljna, prije svega zbog zastarjele tehnike ili nepostojanja adekvatne opreme za prikazivanje. Otežani uslovi rada, naročito u zimskom periodu, povezani su i sa lošom infastrukturom u samim objektima zbog njihove starosti, konstatovano je prilikom obilaska direktorice Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović, tim ustanovama u Nikšiću, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama i Kolašinu.

Sastanak je takođe održan sa predstavnicima Inovaciono preduzetničkog centra "Tehnopolis“, na kom je bilo riječi o zajedničkim aktivnostima i projektima iz oblasti novih tehnologija, unapređenja infrastrukture i inovativnih pristupa i modela za razvoj kinematografskog sektora.

Kako ističu u saopštenju Filmskog centra, glavni cilj radne posjete bila je analiza postojećeg stanja u kulturnim centrima Crne Gore, kao nosiocima prikazivačkih aktivnosti, te pronalaženje prikladnog načina za dalje inicijative koje će biti sprovedene u okviru programa digitalizacije bioskopa u Crnoj Gori.

"Na sastancima se, pored izlaska na teren i razgovora sa predstavnicima centara i lokalne samouprave, razgovaralo i o ostalim stimulativnim instrumentima i aktivnostima koji će od Filmskog centra biti realizovani u narednom periodu, a koji, između ostalog, uključuju i program putujućeg bioskopa (Mobile Cinema). Predmet razgovora su, takođe, bili kadrovski kapaciteti centara za kulturu, sa posebnim fokusom na tehničko osoblje. Uz to, isplanirani su programi organizovanja radionica i predavanja koji će unaprijediti vještine i znanja u ovoj oblasti. Unapređenje sistema distribucije u Crnoj Gori kroz pronalaženje modela za stimulaciju i razvoj crnogorskih distributerskih kompanija, takođe je bila tema razgovora, te jedan od prioriteta na kom će se raditi u narednom periodu. Razgovaralo se i o zajedničkim inicijativama koje bi za cilj imale razvoj filmske publike, sa naglaskom na edukaciju djece i mladih", navodi se u saopštenju.

Nastavak digitalizacije bioskopa u Crnoj Gori, kao jedna od prioritetnih oblasti rada, kako dodaju, stvoriće uslove za razvoj lokalne kulture, zaštitu i promociju raznolikosti kulturnog izraza, te učinkovitu cirkulaciju crnogorskih audio-vizuelnih djela širom zemlje.

Filmski centar Crne Gore je do sada učestvovao u digitalizaciji bioskopskih sala u Bijelom Polju, Kotoru, Baru, Cetinju i Ulcinju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније