Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

22. 11. 2021. 14:42   >>  15:36

FESTIVAL GLUMCA U NIKŠIĆU

Na otvaranju predstava "Pluća", nagrada Andriji Miloševiću

U organizaciji i na sceni Nikšićkog pozorišta, od 23. do 29. novembra biće održan 17. "Međunarodni festival glumca – Nikšić 2021“. Prve festivalske večeri, nakon svečanog otvaranja i dodjele nagrade "Veljko Mandić“, biće izvedena predstava "Pluća", zagrebačkog "Exit“ teatra i Gradskog kazališta Sisak.

Žiri u sastavu Siniša Jelušić, predsjednik i članovi Andro Martinović i Miodrag Čizmović, donio je odluku da dobitnik ovogodišnje Nagrade "Veljko Mandić“ za doprinos pozorišnom stvaralaštvu bude glumac Andrija Milošević.

Kako napominju u nikšićkom pozorištu, višestruko nagrađivana predstava "Pluća“, rađena po tekstu Dankana Makmilana u režiji Aide Bukvić, biće izvedena u utorak, 23. novembra u 20 časova. U predstavi igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

"Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, voze se i automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe. Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednoga popodneva On 'predloži dijete'. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari, jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno. 'Pluća' su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku, na pravom mjestu, kada se ipak dogodi Život”, napisala je o predstavi rediteljka Aida Bukvić.

Festival se organizuje u okviru Nikšićke kullturne scene 2021, a pokrovitelji su Opština Nikšić i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Poštovanje važećih mjera u cilju suzbijanja pandemije COVID – 19 je obavezno.

Kako napominju organizatori, festival će otvoriti predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, a prisutnima će se obratiti i direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније