Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Anka Radović, TVCG [ O.Z. ]

24. 11. 2021. 09:55   >>  20:40 1

MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA

"Nikšićka scena sjedinjuje čitavu bivšu Jugoslaviju"

Dodjelom nagrade "Veljko Mandić” glumcu Andriji Miloševiću, u Nikšiću je počeo 17. Međunarodni festival glumca... Stižu pozorišta iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine. Takmičarski dio programa počeo je predstavom simboličnog naziva "Pluća".

Nikšićanin, cetinjski đak, glumac kojeg poznaje region, Andrija Milošević, dobitnik je ovogodišnje nagrade Veljko Mandić, koja se dodjeljuje bijenalno, a za izuzetan doprinos pozorišnom stvaralaštvu.

"Da se zahvalim svima vama koji dolazite u pozorište, koji volite pozorište. To je ustvari dokaz da pozorište u Crnoj Gori, a i na Balkanu u temeljima kulture naših naroda.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sinoć je svečano otvorio 17. Međunarodni festival glumca u Nikšićkom pozorištu. Kovačević je kazao da pozorišna publika nakon jednogodišnje pauze sa radošću dočekala ovo veče.

"Malo se gradova u Crnoj Gori može pohvaliti kontinuitetom u pozorišnoj umjetnosti kao Nikšić. Zbog toga je naša publika otvorena za najrazličitije sadržaje, a kulturna scena našeg grada inkluzivna. Kraj novembra i početak decembra je period istorijski prepoznat kao ujediniteljski jer nikšićka scena sjedinjuje čitavu bivšu Jugoslaviju na Međunarodnom festivalu glumca", istakao je predsjednik Opštine Nikšić.

Kovačević je nagradu "Veljko Mandić“, koja se dodjeljuje za doprinos pozorišnom stvaralaštvu uručio Miloševiću. Žiri u sastavu: akademik prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik, dr Miodrag Čizmović i Andro Martinović, odluku o dodjeli Nagrade donio je jednoglasno.

"Selekcija predstava sigurno nije bila laka, kao što ni žiriju neće biti lako da odabere najbolja ostvarenja. Posebno zadovoljstvo je to, što nagrada 'Veljko Mandić' ove godine završava u rukama jednog od najtalentovanijih Nikšićana", zaključio je Kovačević.

Direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović je zahvalio rukovodstvu Opštine Nikšić i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, "na uloženom naporu da se festival održi u vremenu kada je sve upitno, ali želja i volja nadjačala je sve".

Krulanović je istakao da će se na festivalu prikazati šest predstava, jer je predstava gradskog pozorišta iz Podgorice otkazana zbog bolesti glumca.

"Nadamo se da sljedeći festival neće imati probleme, da će život nadjačati smrt, a igra nadvladati bol", kazao je Krulanović.

Međunarodni festival glumca trajaće do 29. novembra. Umjesto sedam biće odigrano šest predstava, a sve je počelo predstavomo teatra "Exit" iz Zagreba i Gradskog kazališta Sisak, simboličnog naziva "Pluća".  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније